Публикация

Горещините отново обостриха хемороидите

Горещините отново обостриха хемороидите

Летните горещини отново обостриха хемороидите и всички други заболявания в областта на ануса като фисури и перианални фистули. Пациенти идват в кабинетите по хирургия в МБАЛ „Медлайн“ с оплаквания като болки, парене, дразнене, сърбеж, изобщо цялостен дискомфорт, посочи водещият европейски специалист д-р Сотирис Габриел, който редовно дава консултации в пловдивското лечебно заведение.

Той припомни, че появата на хемороидите е наследствено обусловена, но развитието им се провокира от начина на живот. Засяга обикновено хора, които страдат от запек, а диетата им е свързана с консумацията на некачествена готова храна, която засилва симптомите и влияе отрицателно на това заболяване, влошават и обострят хемороидалните възли. Това става, когато нормални венозни съдове по различни причини биват притискани от свинктерния механизъм. За да се помогне на пациента, е важно да се консумира домашна храна, а запекът да се лекува. При определени случаи би могло да се прибегне и до миниинвазивна неболезнена интервенция с времетраене 10 минути, при която не се променя физиологията на ануса и на сфинктерния механизъм. По този начин се постига намаляване налягането на нивото на вътрешния сфинктер и така става възможно разширените венозни съдове да се репонират, т.е. да се изтеглят нагоре, над неговото ниво.

Часове след операцията пациентът се изправя на крака и още в следващите дни може да се върне към задълженията си, защото неприятният проблем от ежедневието е решен, увери д-р Габриел. Съхраняването на резултата е свързано с промяна в начина на живот.

Хирургът посочи, че оперативната техника може да се приложи във всеки стадий на болестта, но е най-ефективна в първи и втори, тъй като в трети и четвърти е възможно да има нужда да се отстрани оперативно некротизирал хемороидален възел. Колкото по-рано се реши пациентът на тази стъпка, толкова по-безболезнен е изходът, категоричен е той.

Хемороидите се срещат и при двата пола, но при жените се диагностицира по-често заради бременностите. Открива се при хора с наднормено тегло, както и при онези, които вдигат тежко или професията им е свързана с много часове в седнало положение, като например, шофьорите. Пациентите са от всички възрастови групи, но заради нерационалното хранене се отчита тенденция заболяването да засяга все по-млади възрастови групи – оперират вече 20-25-годишни.

Д-р Габриел изтъкна, че хора, които имат кървене от ануса непременно трябва да се консултират със специалист. Причините за проблема може да са много сериозни, но не бива да се подценяват, защото може да са симптом на злокачествено заболяване. Той е лекувал пациент, когото оперирал за хемороиди, но кървенето не спряло. Въпреки нежеланието на болния, лекарите го убедили да се изследва и открили образувание на дебелото черво. След втора успешна интервенция проблемът бил решен изцяло, посочи хирургът.

Д-р Габриел е началник на хирургичното отделение в болница „Докторс Хоспиталс“ в Атина, досега в практиката си е извършил над 27 000 операции. Още информация за специалиста с повече от 19 г. опит, пациентите могат да намерят на - www.doctorgabriel.bg. За контакти: 0896/210-665.

 

Коментари