Публикация

Вредят ли фрешовете на зъбите ни

За много хора фрешът се превърна в идеалното начало на деня. Всички знаем, че цитрусовите плодове и соковете от тях са вкусни, полезни и богати на витамин С. Те са антиоксиданти, богати на магнезий, цинк и витамин В. В горещите летни месеци една от най-освежаващите напитки безспорно е фреш – сокът от изцедени цитрусови плодове. Обичан от малки и големи, доскоро беше синоним на здравословен начин на живот, но тази нагласа се промени в последните години. 

 

Една от причините е, че извличайки сока от плодовете, фибрите и други полезни за храносмилателния тракт съставки се отстраняват. Друга причина е, че на практика, лишен от полезните си съставки, фрешът е фруктозна бомба – чаша портокалов сок например съдържа 22 грама захар.

 

Как обаче влияят цитрусовите плодове и фрешовете на зъбите?

Зъболекарите сигнализират за тази „здравословна” тенденция. Все по-често се виждат случаи на киселинна ерозия, причинена от киселината в плодовите напитки. Сокът от плодове с високо съдържание на лимонена киселина може да увреди емайла на зъбите ви по абсолютно същия начин, по който например го прави една газирана напитка. Прекомерната консумация на цитрусови плодове може да доведе до изменение в структурата на емайла на зъбите, което води след себе си до по-сериозни проблеми.

 

Защо се случва това?

В плодовете се съдържат киселини, които в контакт с емайла (външния слой на зъбите) го деминерализират и променят неговата структура. Първо се появяват бели петна по зъбите, най-често в шийката, където емайлът е най-тънък, които с течение на времето се превръщат в ерозия. Въпреки че емайлът е най-здравата тъкан в човешкия организъм, веднъж наруши ли се, повече не може да се възстанови.

 

Разбира се, не ви караме да се откажете от цитрусовите плодове и фрешовете напълно.

За нас, екипа на Дентално студио д-р Димитрови, превенцията е най-важна за здравето.

 

Ето и четири основни стъпки, които препоръчва д-р Димитров:

 

  • Когато консумирате цитрусов плод, не го смучете и не го задържайте дълго в устата. Така ще намалите времето на контакт на зъбите с плодовите киселини в него.
  • Ако предпочитате цитрусови фрешове, ограничете ги до 1-2 чаши дневно и ги пийте със сламка. 
  • Препоръчително е  да изплакнете устата с вода след консумация на цитрусови плодове или фрешове.
  • Ако решите да измиете зъбите си, нека е най-малко 20 минути след консумацията им, за да се възстанови киселинният баланс в устата.
     

Нашият съвет към вас е да консумирате целия плод, така че ако можете да избирате, го предпочитайте пред фреша. Следващия път, когато посегнете към фреш, си спомнете, че плодовете се усвояват по-бавно и равномерно, не покачват толкова рязко нивата на кръвна захар и съдържат повече ценни хранителни вещества!

Коментари