Публикация

И у нас вече има консултанти по кърмене

По повод Световната седмица на кърменето в Плевен се проведе среща, на която бъдещи и настоящи майки се информираха за ползите от естественото хранене.


Ценни съвети даде и организаторът на проявата доц. д-р Ваня Недкова, началник на Клиниката по детски болести в Университетската болница „Д-р Георги Странски” в Плевен и председател на Националната кампания в подкрепа на кърменето.

В инициативата се включиха и майки, наскоро положили изпит за доброволни консултанти по кърмене.

Една от тях е Десислава Бетова, която е член и на новосформираната Асоциация за подкрепа на кърменето. Тя, както и другите жени са преминали половингодишно обучение в болница „Майчин дом” в София при доц. Анета Попиванова, заместник-председател на Националния комитет по кърмене. 

„Съвременните майки често се интересуват повече от протичането на раждането, а не какво следва след това. Раждането трае максимум ден, а след това идва истинското предизвикателство - грижата за бебето, храненето му”, подчерта Десислава Бетова.

Тя е провокирана от факта, че малко жени се осмеляват да кърмят, а това е най-доброто за тяхното дете. Десислава е майка на две деца, които кърми и в момента. По две деца имат и Стела Иванова и Александра Балинска, които също са доброволни консултанти по кърмене.

В бъдеще работата на младите жени ще е да помагат на други майки по интернет, по телефона или с посещения на място, като им дават съвети в храненето на техните бебета. Тези консултации ще са безплатни.

В срещата се включи и студентката по медицина Надя Коларова. Наскоро, преди 45 дни, тя е родила дъщеря си Екатерина. Младата майка е започнала да кърми веднага след раждането. Тя призова жените, когато имат проблем, да се обръщат към консултантите по кърмене или към специалисти, а не да търсят мнение само в интернет форумите.

Своето дете, което е на 3 години и девет месеца, продължава да кърми и д-р Антоанета Славкова, специалист по вътрешни болести.

„Започнах да кърмя още на втория ден след раждането. До навършването на година не съм давала вода на дъщеря ми”, каза д-р Славкова.

Според нея кърменето е полезно и дарява здраве и за бебето, и за майката. Дъщеря й не боледува, много бързо се развива умствено - на година и осем месеца детето знаело наизуст азбуката и различавало буквите.

Д-р Славкова опроверга и митовете, че заради продължителното кърмене може да се появят костни проблеми или косата да окапе.

Красимира Бакърджиева е майка на петгодишно момиченце, което е кърмила година и два месеца. Детето само се е отказало - започнало да си върти главата. Майката възприела това като знак, че трябва да се спре да храни детето си по този начин. 

Консултант на Красимира е била приятелка, която й обяснила, че природата си знае работата, а ние сме част от нея и трябва да слушаме инстинктите си. Тя не е вярвала до последно, че детето ще се откаже само от кърмата.
Важна е и подкрепата на близките. Често обаче бабите се намесват и дават не толкова правилни съвети, като този, че бебето плаче, защото кърмата е малко или е рядка.

Лариса Стефанова е майка на две деца – има дъщеря на 9 години и син на 2 години и девет месеца, когото все още се кърми.

Когато родила дъщеря си, не е имало кой да й помага. Тя не знаела, че не трябва да се спазва час за храненето, така кърмата й намаляла и спряла. Когато родила второто си дете, решила да го кърми на всяка цената и така вече близо 3 години...

На Саша Гатева й предстои да роди първото си дете. Тя е категорична, че ще кърми рожбата си, но се притеснява от това, че раждането й ще е със секцио поради здравословни причини. Бъдещата майка е информирана, че след раждане с цезарово сечение кърмата слиза по-бавно. От други майки е разбрала как да се подготви, за да може успешно да кърми детето си.

Тази година Световната седмица, посветена на кърменето, преминава под мотото „Десет стъпки за успешно кърмене”*.

Така болниците у нас, които изпълняват тези правила, получават приза „Болници приятели на бебето”.
УМБАЛ „Д-р Георги Странски” е една от тях.

Доста от модерните неонатологични отделения  у нас през последните години преобразуваха секторите си, така че бебета и майките да имат постоянен контакт, което улеснява кърменето.

В практиката си на педиатър доц. Ваня Недкова вижда потребност от изключителното кърмене, т.е. на бебето да не се дава нищо друго освен майчина кърма до шестия месец.

Доц. Недкова цитира данни от анкета, проведена през януари сред 82 общопрактикуващи лекари в областта, според която 80% от медиците подкрепят изключителното кърмене и съветват майките да кърмят до шест месеца.

Сред детските лекари обаче няма единомислие за това дали да се дава вода на децата до половин година, или не, както и по въпроса  за продължителността на кърмене.

„Често има деца, които не могат да приемат обикновени адаптирани млека поради това, че те са алергични към белтъка на кравето мляко. За това на тях им се издават протоколи за адаптирани млека, които са пригодени за деца с хранителни алергии.

Мисля, че в повечето малки населени места и селата майките предпочитат да преминават към хранене с т.нар. българско квасено мляко. Счита се, че предишното поколение е отгледано с него, но смятам, че ние обучихме сегашните студенти, както и младите лекари в предимствата на майчината кърма.

Истински заместител на майчината кърма няма. Тя съдържа толкова много полезни вещества каквито са имуноглобулините, както и други съставки, които не могат да се доставят от адаптираното или кравето мляко”, подчерта доц. Недкова.


____

ДЕСЕТ СТЪПКИ ЗА УСПЕШНО КЪРМЕНЕ
1. Да има писмена политика за кърменето, която рутинно да се свежда до знанието на целия здравен персонал.
2. Да обучава целия здравен персонал в умения, необходими за изпълнението на политиката за кърменето.
3. Да информира всички бременни жени за ползите и начина на провеждане на кърменето.
4. Да помага на майките да започнат да кърмят до половин час след раждането.
5. Да показва на майките как да кърмят и как да поддържат лактацията, дори ако са отделени от бебето си.
6. Да не предлага на новородените храни или напитки, различни от кърма, освен по медицински показания.
7. Да осигури майката и новороденото да бъдат заедно, в една стая, 24 часа в денонощието.
8. Да насърчава кърменето на поискване - при всяко желание на новороденото.
9. Да осигури на кърмачетата да не се дават изкуствени биберони или залъгалки.
10. Да съдейства за създаване на групи в подкрепа на кърменето и да насочва майките към тях при изписването от болницата или клиниката.

Коментари