Публикация

Не дохранвайте кърменото бебе с адаптирано мляко

Не дохранвайте кърменото бебе с адаптирано мляко

Бебетата, които се кърмят, не бива да се дохранват с адаптирано мляко. Причината е, че това може да доведе до колики. Завеждащият Отделението по неонатология в МБАЛ „Св. Мина“ в Пловдив д-р Славея Неделчева обясни, че когато децата са родени по естествен път, в стомаха им се поселват едни бактерии, а при цезаровото сечение – други. Тези бактерии ферментират кърмата и адаптираното мляко по различен начин.

 

Връзката между бебешките колики, раждането по естествен път и секцио

 

Обикновено кърменето е нормален процес за майките, родили по естествен път. При претърпелите оперативна намеса обаче, това често е трудно. Обикновено те нямат кърма през първите два дни след раждането и тогава на детето се дава адаптирано мляко. Ако се появи кърма, често в началото тя е много малко и след кърмене много майки решават, че трябва да дохранят детето с изкуствено мляко. Всичко това обаче води до смесването на различните видове бактерии и затруднява разграждането на лактозата. Това естествено води до образуването на газове и колики.

 

Бебешки колики - причини и лечение

 

Д-р Неделчева напомни, че в началото храносмилателната система на новородените е недоразвита. През първите три месеца от своя живот всички деца имат вроден физиологичен дефицит на ензима лактаза. Това не им позволява да усвояват пълноценно лактозата – основен въглехидрат, който се съдържа в млякото. Резултатът е затруднена ферментация на погълнатата храна, а това води до образуването на газове при част от новородените.

 

Коликите при бебетата се появяват към 15-ия ден след раждането и продължават до третия, максимално до четвъртия месец. Важна причина за появата им, освен усвояването на лактозата, е и поглъщането на въздух. Това може да стане при хранене или при приема на вода с биберон. Въздухът попада в дебелото черво на детето, а това води до образуването на газове. Обикновено бебета поглъщат въздух, когато се хранят прекалено лакомо или когато дупката на биберона, който се използва, е по-голяма от необходимото.

 

Храненето на кърмачката и бебешките колики

 

Коликите също така могат да бъдат причинени и от хранителния режим на кърмещите майки.

 

Според д-р Неделчева има няколко задължителни неща, които те трябва да избягват в своето меню:

 

  • Лук;
  • Боб;
  • Леща;
  • Чесън;
  • Броколи;
  • Ягоди;
  • Яйца;
  • Ядки;
  • Риби;
  • Миди.

Засилващи коликите са също така тютюнопушенето, алкохолът и кафето.

 

Най-често коликите се появяват в следобедните часове на деня, но не са рядкост и сутрин. Родителите могат да ги разпознаят като причина за бебешкия плач, когато видят, че детето е силно зачервено и присвива крака към корема си, а след това ги изпъва.

 

Как да облекчим бебешките колики

Как да облекчим коликите?

 

Най-сигурният начин за облекчаване на коликите е използването на капки на билкова основа. Д-р Неделчева препоръчва приема на Санколик, който съдържа масло от копър, мента, анасон и глицерол. Те помагат за разграждането на образувалите се газове и стимулират храносмилането. Тъй като продуктът е с напълно естествен произход и е без странични ефекти, той може да се използва толкова често, колкото бебето се нуждае.

 

Препоръчителната дневна доза е по 10 капки преди всяко хранене, а при необходимост и между храненията. Няма ограничение в броя еднократни дози на ден.

 

За да се предотвратят коликите, специалистите препоръчват бебето да изкара газовете си по време на хранене или веднага след него. Това може стане чрез изправяне на бебето и потупване, докато то не се оригне или след като се постави по крем. При появата на колики, те могат да бъдат облекчени също така с масаж на корема или слагане на топъл компрес.

 

санколик

Коментари