Публикация

Жена с присадена от мъртъв донор матка роди здраво бебе

Жена с присадена от мъртъв донор матка роди здраво бебе

30-годишна роди след трансплантация на матка от мъртъв донор, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА. Раждането се е осъществило чрез секзио през юни т.г. в Кливланд, САЩ. Болницата, където е станало раждането, прави изпитания на метода, в което се използват като донори само жени между 18 и 40 годишна възраст.

Досега са извършени пет трансплантации, три от които са успешни

Една от жените е родила. Матката е трансплантирана през 2017 г., след което през 2018 г. жената е забременяла след оплождане ин витро, пояснява БТА. Бременността и раждането са били сравнително леки и майката е напуснала лечебното заведение три дни след цезаровото сечение.

 

В света вече има над 10 бебета, родени по този начин. Първата трансплантация на матка от мъртъв донор е направена в Бразилия, като бебето се роди през декември миналата година. В Северна Америка това е първият случай на такъв тип трансплантация. 

 

И при живите, и при неживите донори съществува постоянен риск тялото на пациента да отхвърли трансплантираната матка. Водещата причина за предишни неуспешни маточни трансплантации е тромбоза или съсирване на кръвта в трансплантираната утроба, последвана от инфекция, казва д-р Томазо Фалконе, един от водещите специалисти в екипа по трансплантации.

 

* водещата снимка е илюстративна

 

Коментари