Публикация

Проф. Начев: Здравна реформа не може да има в година на избори

Проф. Начев: Здравна реформа не може да има в година на избори

В година, в която се правят избори, не може да има реформа в здравеопазването. Такава може само да се подготви, точно това се прави в момента.

Такова мнение изказа проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“, пред БНТ.

 

Според него от политическите сили зависи дали ще се реализира.

Но така, както се предлага, мисля, че може да се намери консенсус, защото вече е крайно време. Изтървали сме всякакви срокове и след като цялото общество е недоволно, включително и лекарското съсловие, значи трябва да се намери изход, коментира проф. Начев.

Той изтъкна, че в няколко социологически проучвания

около 75% от хората изразяват недоволство от това как се харчат парите им в НЗОК

И на всички е ясно, че тези пари не се харчат по един ефективен начин. Причините са много. Което значи, че нагласата на обществото е да има демонополизация на касата

- посочи директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“

проф. Генчо Начев
проф. Генчо Начев

 

 

По думите му „НЗОК обича да плаща и плаща за неща, за които не трябва да плаща, и това е основният проблем и това хората са разбрали, затова парите в Касата не стигат“.

 

Проф. Начев изтъкна още, че

до Нова година ще се извърши реално остойностяване на медицинските услуги

„Умишлено подчертавам това, това се заявява от Министерството на здравеопазването, че ще се извърши реално остойностяване на медицинските услуги и тогава вече като обективни данни ще се знае тези 8%, които се събират от здравноосигурените лица, какъв пакет могат да покрият. Тогава в процеса на преговори с Лекарския съюз трябва да се изчисти този пакет, така че извън него да не останат заболявания и състояния, които застрашават живота на болния“, каза още директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“.

Коментари

А то във България,кога е времето за здравна реформа и такава,въобще може ли да има? И хайде,стига вече с тия "реформи"! Нека да има здравеопазване,по-добре! "Реформатори"!