Публикация

Доц. Румяна Янкова: Алергиите нарастват и засягат всеки трети жител на планетата

Доц. Румяна Янкова: Алергиите нарастват и засягат всеки трети жител на планетата

Доц. Румяна Янкова, дм е член на Ръководството на Българското дерматологично дружество и заместник-председател на Секцията по дерматоалергология, както и член на Европейската академия по дерматология и венерология, специалист с дългогодишна практика. Ръководи Центъра по алергология и дерматология в ДКЦ и УМБАЛ "Пълмед". Дългогодишен завеждащ на сектора по алергология е към МУ - Пловдив. Като преподавател тя се занимава с обучение на студенти по медицина и стоматология. Член е на Борда на съветниците на Института за клинични експертизи - Франция и е съосновател на българския филиал на същия институт.

 

- Доц. Янкова, какви са основните акценти на Лятното училище по дерматология, което ще се проведе от 12 до 14 юли в Гранд хотел Пловдив?

- Лятното училище е престижен научен форум, в който участват по-млади колеги, но и дерматолози с богат опит. Организира се от няколко години насам, като всеки път акцентите са различни, но за първи път се провежда Училище по дерматоалергология. Радвам се, че Пловдив е домакин на това значимо научно събитие, тъй като дерматоалергологията е бранш в медицината, който се развива с бързи темпове и като обем, и като дейности. Свързано е с факта, че в световен мащаб броят на алергиите нараства и се очаква до края на следващата година всеки трети жител на планетата да развие някаква форма.

- Специално място в програмата имат атопичните дерматити. С какво е свързано това?

-         Да, така е, защото при тях също се забелязва нарастване. Това е генетично заболяване, което обаче се влияе и от външни, предимно химически фактори, които засилват проявите му. Атопичният дерматит има особено значение в детска възраст - започват след навършване на 1 г., после случаите намалят и може да се каже, че след 7-години пациентите не боледуват. Но при 20-25%  от хората с атопично предразположение преминава в хранителни алергии и в алергични риноконюнктивити. Те по-често се диагностицират с алергична хрема или бронхиална астма.

- Тъй като форумът се организира през лятото, ще се дискутират ли и слънчевите изгаряния?

- Много сериозно внимание се отделя на фотоалергиите или фотозависимите заболявания, които са доста чести състояния. Моята тема по време на сесиите е

„Фотоалергията – рисков флирт със слънчевата радиация“,

 

защото неразумната употреба води до сериозна реакция и не повече от 20% от слънчевото лъчение е полезно за физиологията на човешкия организъм.

Освен лечение трябва да се предвиди и поведение на защита от слънцето. Не може човек без контрол да се излага под слънчевите лъчи, независимо че слага някакви предпазни средства на кожата си. Различните кремове след 2 часа спират да действат, а някои дори и по-рано, защото човек се изпотява, може да се избърше и т.н. Затова основното е умереното излагане слънце.

В България все още не са много популярни, но има производство и на специални облекла за защита.

- За кое заболяване може да се каже, че нараства много бързо?

- Контактният дерматит, защото зависи от външните химически въздействия, като най-честата причина е никелът. Пациентите получават алергии от бижута и аксесоари – токи, колани, или от часовници, както и от бельо. Често проблемите изскачат от неподозирани източници - като фризьорски материали, мобилни телефони, монети, ключове, прибори за хранене. Голям е броят на артикулите с никел, а една от презентациите е със заглавие „Многото лица на никеловата алергия“. Затова в някои страни, като например Скандинавските, ползването му е забранено. 

Реакцията към метала протича със зачервяване, сърбеж, пъпчици, както е при всички други случаи. Специфично е мястото, на което се открива алергията, защото предметите се носят в джобовете на дрехите, в чанти и т.н., държат се в ръце.  

Други алергени са кобалтът, боите в строителството, козметичните и измивните средства, консервантите, които първоначално пораждат дразнения, а след това и по-остри реакции.

Изобщо причинителите са навсякъде около нас и много от реакциите са от нещата, с които живеем. Затова всяка година през ноември се организират безплатни профилактични кампании алергични кожни заболявания. Всъщност логото, под което се провеждат, стана лого и на Лятното училище – „Вашата кожа – най-важните 2 квадратни метра във вашия живот!“.

- Какви са другите акценти в работата на училището?

- Уртикариите са също от честите дерматоалергични заболявания.

Острите протичат драматично, а хроничните са бич за болния,

защото той го изживява тежко, но затрудняват и лекарите, които дълго време са ангажирани с лечението.

Голям е делът на и лекарствените реакции. На мен всеки ден ми се налага да давам консултации на пациенти, на които предстоят операции, за упойките, които ще им бъдат поставяни.

Интересни са и практическите курсове, особено за младите дерматолози. Включени са диагностични методи с тестове, епикутанно тестуване – едно от най-важните изследвания, курс за оценяване тежестта на атопичния дерматит. Предвиден е практически курс за облеклото на децата, на които е поставена тази диагноза. То трябва да е меко, не само недразнещо, но и с успокояващи съставки. Ще бъдат презентирани новости, които си заслужават вниманието.

Сериозно място е отделено на приложението на локалните средства за мазане, при които е важно да се знае как се ползват - флуидните форми са подходящи за острата фаза, след това се поставят кремове, а после – мазите.

Много дерматолози се въздържат да тестуват деца, но чрез тях може да се уточни състоянието – контактен или атопичен е дерматитът. Много често се налага да се правят изследвания на пациенти с техни материали.

Изобщо програмата на Първото лятно училище по дерматоалергология е много богата и интересът на колегите е основателен. 

 

Коментари

вярно е и аз съм алергична с астма