Публикация

Парламентът не забрани пушенето на наргиле на закрито

Парламентът не забрани пушенето на наргиле на закрито

Парламентът се отказа да забрани пушенето на изделия за водна лула, несъдържаща тютюн (наргиле) в закрити обществени места. „За“ отхвърляне на промяната в Закона за здравето гласуваха 112 депутати, 16 бяха „против“ и 1 се въздържа, информира БТА.

 

Измененията за забрана на пушенето на наргиле бяха предложени от НФСБ.

 

Депутатите отхвърлиха и предложението регионалните здравни инспекции да осъществяват контрол по спазването на установените забрани и ограничения за тютюнопушене и пушене на наргиле.


Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обясни, че е изпратено запитване до Европейската комисия за необходимостта от нотифициране на тази забрана и писмо за становище до Министерството на икономиката. Тя отбеляза, че и двете институции считат, че

промените в Закона за здравето

следва да се нотифицират от ЕК, иначе може да стартира наказателна процедура срещу България.


Даниела Дариткова изтъкна, че законопроектът е внесен от народни представители, а това трябва да бъде политика на Министерството на здравеопазването, респективно на Министерския съвет, който да внесе такъв законопроект след обществено обсъждане. Затова тя обясни, че ПГ на ГЕРБ се въздържа от подкрепа на параграфите, свързани със забраната за пушене на наргиле на закрито.


Христиан Митев („Обединени патриоти“) посочи, че от февруари досега е имало достатъчно време да бъдат направени обществени обсъждания и няма пречка предложеният от депутати законопроект да бъде приет. Той изрази готовност при приемане на забраната да предложи законът да влезе в сила три дни след нотификация.

 

Борис Ячев („Обединени патриоти“) попита какво е надделяло, за да се промени позицията на ГЕРБ за забрана на пушенето на наргиле, каквато е регулацията за цигарите. Даниела Дариткова обясни, че е необходима предварителна нотификация на текстовете преди внасянето им в пленарна зала.


В Закона за закрила на детето беше дописана

забраната за предлагане и продажба на алкохолни напитки и тютюневи и свързани с тях изделия на деца

Това включва не само изделия за водна лула, несъдържащи тютюн, а и електронните цигари, контейнерите за многократно пълнене, течностите, съдържащи никотин, обясни Даниела Дариткова.

Който допусне тютюнопушене в управляван от него обект, ще се наказва с глоба от 300 до 500 лв.

с имуществена санкция от 1000 до 1500 лв., когато нарушението е извършено от едноличен търговец, или с имуществена санкция от 3000 до 5000 лв., когато нарушението е извършено от юридическо лице.

 

Даниела Дариткова обясни, че се запазва санкцията за конкретния нарушител. Тя посочи, че ангажимент трябва да има и собственикът на заведението. Според нея този механизъм ще позволи забраната за пушене да се реализира по-успешно.

Коментари