Публикация

Пробиотици за отслабен детски имунитет

Пробиотици за отслабен детски имунитет

Интервю с д-р Грациела Илиева – ОПЛ педиатър в МЦ "Младост", гр. Варна


Д-р Илиева, темата с пробиотиците стана много актуална в последните години, какво е вашето мнение?

Пробиотиците безспорно се наложиха в България като допълващо лечение при определени състояния и заболявания, не само като допълнение на пълноценното хранене при здрави хора. Вече има многобройни проучвания за положителното влияние на пробиотиците върху човешкия организъм по отношение на балансирането на чревната флора, имунитета -производството на секреторен имуноглоболин А, задействане на неспецифичен имунен отговор, активиращ макрофагите - клетките, които поглъщат и отстраняват чужди за организма бактерии.

 

Лактобацилите имат способността да произвеждат и интерферони. Това са сигнални протеини, които правят връзката между клетките, осъществяващи предпазването на организма от бактерии, вируси и чужди молекули. Интерфероните имат противотуморна, антибактериална и противовирусна активност.

 

Роля на пробиотиците върху здравето

 

Необходимо е да се знае, че не всички лактобацили могат да се включат в състава на пробиотиците, а само тези, които притежават определени свойства, а именно:

 

  • да са част от естествената чревна флора при човека;
  • да могат да преминават невредими през стомаха;
  • да се заселват в тънките черва и да се репродуцират, като същевременно потискат развитието на патогенните бактерии;
  • да притежават антимикробна активност към условно патогенни, канцерогенни и патогенни микроби.

Кога препоръчвате прием на пробиотик във вашата практика?

Препоръчвам пробиотици при всяко състояние на отслабен имунитет, прием на антибиотици, хронични заболявания на червата, остри стомашно-чревни разстройства, при новородени с бебешки колики и други.

 

Кога да се дава пробиотик на децата

 

Появиха се публикации, че пробиотиците помагат включително и при депресивни състояния. При антибиотична терапия пробиотикът следва да започне да се приема от самото начало. Така ще се намали рискът от възникване на допълнителни стомашно-чревни усложнения, дължащи се на страничните действия на антибиотика.

Кои пробиотици предпочитате и как се избира пробиотик?

Основният момент при избора на пробиотик е какви и колко лактобацили съдържа, т.е. какво е микробното число в една капсула, как са произведени и защитени лактобацилите от действието на стомашната и жлъчните киселини при прием. Вече е установено, че за да има ефект пробиотикът, всяка капсула или дневния прием следва да съдържа поне 2 милиарда живи лактобацили, т.е. това е полезна доза. Това е така, тъй като заселвайки се в тънките черва, животът им продължава около 15 дни.

 

Естествено, че няма полза и ако лактобацилите не могат да преминат жизнеспособни през стомаха. Моят избор е Лакто 4, който е наличен в различни форми, съдържа 4 щама живи полезни бактерии в оптимално съотношение, покрива дневната доза, която е препоръчителна.

Коментари