Публикация

Родители протестираха заради проблеми с онколекарства

Родители протестираха заради проблеми с онколекарства

Родители на деца с онкологични заболявания излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Те настояха да се облекчи достъпът до животоспасяващи лекарства, тъй като след закриването на Фонда за лечение на деца в чужбина той е много сложен.

Получиха обещание държавата да облекчи процедурите

Една от първите ни задачи е да елиминираме бюрократичната тежест за родителите на деца с онкологични заболявания. От близо месец водим конструктивен диалог с тях, с лекарите, които лекуват децата, с представители на лечебните заведения. Ще оптимизираме обхвата на документите, сроковете за подаването им, както и взаимоотношенията между отделните лечебни заведения и институциите при осигуряване на необходимите лекарствени продукти. Родителите няма да се занимават повече с документация. Това ще се случва на ниво болница – здравна каса

- заяви пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.


„Срокът, който сме си поставили с родителите, лекарите и лечебните заведения, за да финализираме промените в Наредба № 10 и Наредба № 2, е до края на месеца. Целта е до края на август да бъдат обнародвани в Държавен вестник и от септември да са в сила“, посочи още Жени Начева.

Процедурите и редът ще бъдат оптимизирани, така че да се осигури необходимото лечение на децата

не само за тези заболявания, а и за заболявания, които изискват повтарящо се лечение на по-голяма група от пациенти.

Болниците ще могат да правят своите заявки за по-продължителен период от време

– 3 или 6 месеца, като планират необходимите количества и договарят същите с притежателите и търговците. Целта е да не се стига до недостиг или липса на лекарствени продукти.

 

По отношение отпадането на някои лекарствени продукти за онкологични заболявания на деца от Позитивния лекарствен списък зам.-министър Жени Начева обясни, че лекарствата отпадат не по вина на администрацията, а поради липса на доставка на лекарствени продукти от притежателите на разрешения за употреба или оттеглянето им от ПЛС.

За лечението на деца е предвиден и друг ред с наредба на министъра на здравеопазването

съгласно който за малки пациенти се доставят нерегистрирани лекарства и по този механизъм е осигурена възможност болниците да се снабдяват с тях, обясни още зам.-здравният министър.

Коментари