Публикация

Заплашена ли е страната от западнонилска треска?

Трима души, заразени от комари със западнонилска треска в Гърция, са починали. Десетки пациенти, настанени в болници в северната част на страната, чакат диагноза, съобщи вестник „Република”.


„Информацията е доста оскъдна. Говори се за доказване само със серумни проби, което не е много надеждно, не винаги 100 % може да се приеме за единствената диагноза”.

Това каза пред health.bg д-р Ангел Кунчев, началник на отдел „Надзор над заразните болести” в Министерството на здравеопазването.

Той уточни, че у нас досега не са регистрирани случаи на заразяване с вируса и опасността е „по-скоро теоретична”.

„Но с промяната на климата има изместване на някои типични тропически болести към по-северните ширини и търсенето и активният надзор на този тип заболявания е необходим”, подчерта д-р Кунчев.

В тази връзка Националният център по заразни и паразитни болести заедно с други организации има проекти, чиято основна цел е да следи циркулацията на такива по-редки вируси, които не са били характерни до момента за страната.

В последните две години са направени интензивни проучвания на комарите. Изследвани са някои южни райони на страната - Благоевградско, Хасковско, по Черноморието, но засега няма установени случаи на поява на тигров комар, причинител на вируса, от които се твърди, че починали трима в Гърция.

„Заболяването протича както всички вирусни енцефалити - с температура, отпадналост, загуба на апетит, гадене. В последствие се засяга мозъчната обвивка и се стига до менингит”, поясни д-р Кунчев.

Според него дори да се пренесе у нас вирусът, той няма как да продължи да се разпространява, защото го няма преносителят (този комар).

„Теоретична възможност обаче има – през миналото лято бяхме свидетели на една треска в Италия - чикунгуня, която беше внесена в страната и от нея бяха заразени няколкостотин души. Тя протича леко, като летен грип, но това е признак, че в Европа, особено в някои части – (изработена е карта на застрашените райони, България почти не влиза в нея) южните райони на Гърция, Турция, Черна гора, крайбрежието на Хърватия, попадат в една почти тропическа зона, в която тези комари могат да се развиват”, посочи епидемиологът.

По думите му няма причина българите, които са решили да пътуват в Гърция, да отменят почивките си.

Необходимо е да се вземат обаче мерки – препарати, отблъскващи комарите, поставяне на мрежи на прозорците, за да се намали до минимум възможността за ухапване.

" }-->

Коментари