Публикация

Д-р Йордан Чурчев от МБАЛ „Доверие“: профилактичната колоноскопия на 50 г. е най-добрата мярка срещу рак на дебелото черво

Д-р Йордан Чурчев от МБАЛ „Доверие“: профилактичната колоноскопия на 50 г. е най-добрата мярка срещу рак на дебелото черво

Медицината отдавна е установила папилом – карцином последователността при възникването на една от най-често срещаните форми на рак в съвременността – този на дебелото черво. Това означава, че в огромното мнозинство от случаите преди да се развие карцином, в червото са налични така наречените полипи. Тяхното навременно откриване и премахване е в основата на профилактиката на колоректалния карцином, каза пред CredoWeb ръководителят на отделението по гастроентерология в МБАЛ „Доверие“ – София д-р Йордан Чурчев.

Папиломите са до голяма степен коварни, защото обикновено не предизвикват никакви оплаквания.

Човек живее нормално с тях, без да подозира за съществуването им. А когато се превърнат в злокачествени и предизвикат симптоматика, често се налага отворена коремна операция и последваща химиотерапия. Най-ефективният начин да не допуснем тумор на дебелото черво е профилактичното извършване на колоноскопия на 50 годишна възраст, дори и да нямаме никакви оплаквания от корема.

При това изследване се оглежда подробно цялото черво и при откриването на полипи те могат да се премахнат в рамките на процедурата, без да се налага отваряне на корема.

Ако обаче човек преди тази възраст има оплаквания – тежест и болка, кървене, редуване на запек с диария или промяна на дългогодишните навици за изхождане, проблемно храносмилане, подуване и т.н., не трябва да се изчаква за консултация с гастроентеролог.

При индивиди, в чието семейство е имало или има болни от рак на дебелото черво профилактичната колоноскопия се прави на 40-годишна възраст.

Страхът от изследването е неоправдан

В болница „Доверие“ отдавна колоноскопията се извършва под краткотрайна ефективна и нетоксична упойка и пациентът няма никакви неприятни усещания или спомени. Всъщност, най-голямото неудобство е подготовката за изследването, защото от обеда на предишния ден не се приема храна и се пие специално очистващо вещество.

Няколко часа след самото изследване пациентът може да се завърне към обичайния си дневен работен режим.

Два са основните фактора за успешната колоноскопия: на първо място опитен и висококвалифициран медицински екип и на второ - качествена апаратура от последно поколение. „Можем да се гордеем, че напълно отговаряме на тези условия“, казва д-р Чурчев и допълва, че значителна част от пациентите му идват от Западна Европа, защото често там се чака по 2 – 3 месеца да изследването, а да попаднеш на опитен гастроентеролог не е лесно. „При нас достъпът е много лесен и бърз и е непростимо човек да не направи най-доброто за здравето си“, завършва известният гастроентеролог. Въпреки натоварения си график, д-р Йордан Чурчев не връща пациенти. Просто ги разпределя във времето според обективното им състояние.

Коментари