Публикация

МЗ с нов здравен модел

МЗ с нов здравен модел

За да заработят частните здравни фондове в конкуренция с НЗОК, те трябва да наберат минимум 500 000 осигурени.


Това заяви здравният министър Кирил Ананиев на Национална кръгла маса в НДК. На нея той представи промени в здравноосигурителния модел.

Предвижда се демонополизация на Националната здравноосигурителна каса

и създаване на частни здравни фондове. Те ще имат задължението да вложат първоначален капитал и да разполагат с оперативен резерв.

Няма да се допуска фондовете да правят подбор на лица по определен признак или здравен статус

Записването ще е напълно доброволно, включително и за лицата, които ги осигурява държавата. Лицата ще могат да сменят фонда не по-често от веднъж годишно. Средствата от здравни вноски ежемесечно ще се разпределят към здравните фондове от Националната агенция за приходите, поясни министърът, цитиран от БНР.

Новият здравноосигурителен модел дава право пациентът да избира кой да управлява здравните му вноски, къде да се лекува и да има контрол върху качеството на услугите.

Запазва се размерът на здравната вноска от 8 на сто

Кирил Ананиев допълни, че предложеният модел ще търпи промени в хода на бъдещите дискусии.

 

Подробности четете в прикачения файл.

Прикачени файлове

ppt
bulgarian_health_system150719za_ndk.ppt

Коментари

нова изключително дръзка и пошла изнуда ,не работеща по предназначението, на бедния български народ.Какво означава израза"застрахователя си избира здравни заведения с които да работи-на какъв принцип ,какви критерии, а останалите извън избора,къде е свобода,братство и равенство на гражданите и на здравните заведение.Пак ли тъпите мутри ще решават кой да живее и кой да умира

Какъв? :-О Здравеопазването започва да действа,като кварталната бакалия?