Публикация

До края на годината МЗ ще приключи с остойностяването на дейностите в основния пакет

До края на годината МЗ ще приключи с остойностяването на дейностите в основния пакет

До края на годината Министерството на здравеопазването ще приключи с остойностяването на дейностите в основния пакет. То ще бъде в рамките на осемпроцентната здравна осигуровка.

 

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след дискусията по предложения от екипа му нов здравноосигурителен модел.


Междувременно

продължава работата върху средата и нормативната уредба, при които функционира сегашната здравна система

По този начин, от една страна, ще отпадат проблеми, напластявани през годините, а от друга страна - ще бъдат създадени предпоставки за успешното навлизане на новия модел, стана ясно още от думите на здравния министър.


Като пример Кирил Ананиев даде настоящата дейност на МЗ по медицинските стандарти, правилата за добра медицинска практика, алгоритмите на клиничните пътеки, въвеждането на Националната здравна информационна система, модернизацията на спешната медицинска помощ, системите за верификация и проследяване на лекарствата и други.


Министърът подчерта, че презентацията му на новия здравен модел има за задача да начертае общата рамка, а детайлите ще бъдат конкретизирани в диалог и след постигнат консенсус между всички заинтересовани страни.

 

По-рано днес министър Ананиев запозна присъстващите в Зала 3 на НДК с предложението на МЗ за пълна демонополизация на НЗОК.

Ще се запази солидарният принцип

Касата ще се конкурира при равни условия с частни здравни фондове, като изискването за здравен фонд е той да представлява минимум 500 хил. души. Всеки пациент ще избира кой фонд да управлява здравните му вноски и къде да бъде лекуван. Всеки здравноосигурен ще може да се запише във фонда, който предпочита.

Здравното министерство одобрява основния пакет от здравни дейности, който се съгласува със съсловните организации

и се покрива от здравните вноски на българските граждани. Цените по този пакет ще бъдат договаряни между фондовете и лечебните заведения и не могат да бъдат по-ниски от определените от МЗ и съсловните организации.

Няма да има допълнителен пакет. Това, което остане извън основния пакет, ще се покрива по линия на доброволното здравно осигуряване или чрез кешови плащания, но по легални списъци за видове дейност с конкретни цени срещу тях. По този начин плащанията ще се изсветлят и всеки ще знае какво получава срещу парите си

- беше категоричен здравният министър.


С предложения от Министерството на здравеопазването модел се цели гарантирането на достъпна, качествена и навременна дентална и медицинска помощ за всеки български гражданин, както и осигуряване на необходимите лекарства, изтъкнаха от ведомството.


С презентацията на здравния министър можете да се запознаете в прикачения файл.

 

Прикачени файлове

ppt
bulgarian_health_system150719za_nd...

Коментари