Публикация

Болните от сифилис в Европа се увеличават с тревожни темпове

Болните от сифилис в Европа се увеличават с тревожни темпове

От 2010 г. насам броят на заболелите от сифилис на Стария континенти е нарастнал с цели  70%, съобщава Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията. През 2017 г. в 23 страни на Евросъюза са регистрирани 33 хил. случая на сифилис, а за периода 2007-2017 г. те са 260 хиляди.

През 2010 г. диагностицираните са били 4,2 души на 100 хил., а през 2017 г. те вече са 7,1 на 100 хил. За първи път през 2000 г. заболеваемостта от сифилис се оказва по-висока от ХИВ.

Разпространението на заболяването силно варира в отделните държави

В Исландия, Ирландия, Великобритания, Германия и Малта броят на заразените със сифилис се е повишил над два пъти, но в Естония и Румъния той е намалял.

В повечето случаи заболяването е диагностицирано при мъжете – на жените са падат само 15%. Според специалистите причината е в еднополовите контакти между мъже, затова е много важно населението редовно да се информира за опасността от сифилис и профилактичните мерки, които трябва да се вземат.  

 

От 2005 г. обаче случаите на вроден сифилис намаляват, защото жените по-рядко се заразяват от това заболяване. Тенденцията е особено забележима в страните от Източна Европа. Експертите отбелязват, че днес диагностиката и лечението на сифилис са достъпни и ефективни.

Коментари

Това въобще не ме касае! Важното е,че у нас намалява епидемията,понеже и секса намалява! Сърбите имат една,характерна дума за това явление : "НЕХХИЦА"! (Двете букви на мястото на ХХ сами ги отгатнете)! :-)