Публикация

Нов етап в сътрудничеството между ВМА и Алжир във военната медицина

Нов етап в сътрудничеството между ВМА и Алжир във военната медицина

Военна делегация от Алжирската народна и демократична република се срещна с ръководството на ВМА и обсъдиха възможности за сътрудничество.

България и Алжир имат изключително ползотворни традиции в областта на военната медицина

След кратък застой в отношенията, през 2016 г. контактите бяха възобновени с консултации относно възможностите за специализации и обучение на алжирски военни лекари във ВМА.

Настоящото посещение е естествено продължение на проведените преди 3 години разговори

Като основни акценти се откроиха перспективите за използване от алжирските военнослужещи на санаториумите от състава на ВМА.

 

Делегацията имаше възможност да посети на място и да се запознае лично с условията и възможностите, които предлагат Клиниките по физикална и рехабилитационна медицина, Отделението по хипербарно оксигенна терапия, както и двете болници за продължително лечение и рехабилитация в Банкя и Хисаря.

 

Гостите от Алжир не скриха задоволството си както от професионализма и квалификацията на медицинския персонал, така и от модерната апаратура и отличното състояние на легловия фонд.

 

В заключение началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, подчерта, че

тази визита е успешен етап от развитието на двустранното сътрудничество

и изрази увереност, че проведените консултации ще се превърнат в основа за успешно постигнати договорености.

Коментари

Аз,тъкмо се бях разтревожил,дали хората в Алжир получават качествени медицински услуги! Но,щом представители на Българското "здравеопазване" и въпросната "болница" им ги осигуряват,вече спя спокойно! :-)