Публикация

„Въоръжена” ли е медицината срещу рака на маточната шийка?

Д-р Матей Попов, завеждащ АГ отделение в многопрофилната болница в Поморие, в интервю за Хелт медия.



Д-р Попов, какви са последиците от заразяването с човешкия папилома вирус?
Последиците от заразяването с човешки папиломни вируси са различни. Най-често инфекциите са без никакви признаци на заболяване, но могат да доведат до доброкачествени или злокачествени заболявания на кожата, полулигавиците и лигавиците.
Човешките папиломни вируси (HPV) са непрекъснато във фокуса на вниманието на онкологичната общност след установяването на връзката им с рака на маточната шийка, особено след създаването на ваксини срещу някои типове HPV. Различават се около 200 различни типа, като около 30 от тях се предават по полов път. Инфектирането с папиломни вируси не значи рак!
Повечето инфекции с HPV са преходни и не могат да предизвикат промени, прогресиращи в рак. Имунната система се справя с инфекцията и води до „самоочистване” от вирусите.
От друга страна, папиломните вируси могат да причиняват брадавици, кондиломи, плоскоклетъчни папиломи на кожата, гениталиите, устата, пикочния мехур, белите дробове. Всички папиломни вируси са потенциално онкогенни, но някои типове са високорискови.
Нерядко при инфекция с HPV се установяват няколко типа папиломни вируси.

Как се диагностицира този вид инфекция – цитонамазка, ДНК тест?
Чрез цитонамазка може при HPV инфекция да се установят променени клетки, които да говорят за инфекция, но отхвърлянето или потвърждаването на инфекцията следва да се извърши с вирусологично изследване – ДНК тест. Такъв е тестът на Digene, който се базира на единствената засега сертифицирана в САЩ и страните от ЕС методика. Тестът дава информация за наличието на високорисковите типове папиломни вируси. Той се прилага в България, но за съжаление не се покрива от здравната каса.

Кои жени са изложени на риск, всички ли трябва да се изследват?

Инфекцията с високорискови папиломни вируси е основният фактор за развитие на рак на маточната шийка. В този смисъл рискът е за всички жени, водещи полов живот, като той нараства с увеличаването на броя на сексуалните партньори. Използването на презервативи може да намали вероятността от заразяване с HPV, но за съжаление не може изцяло да гарантира предпазването от инфекция. Знае се, че рискът от рак на маточната шийка до 30-годишна възраст е сравнително нисък. Затова при тези жени HPV тест се прави по лекарска преценка – при промени в цитонамазката, както и при видими изменения, предполагащи папилома вирусна инфекция.


Какво трябва да знаят жените с положителен тест?
Както вече коментирахме, положителният HPV тест не значи рак! При положителен тест жената трябва да се консултира с гинеколог, при което ще се прецени какви мерки и изследвания следва да се предприемат.
При наличие на промени в цитонамазката се препоръчва колпоскопско изследване и евентуално вземане на биопсия от маточната шийка.
При предракови изменения в зависимост от състоянието на пациентката може да се извършва проследяване с цитонамазки през три месеца, деструктивно лечение на маточната шийка, електроексцизия (изгаряне - б.р.), конизация (изрязване на слой с форма на конус от матката – б.р.) или оперативно отстраняване на матката. Всеки случай се преценява индивидуално.
Когато не се установяват никакви патологични промени на маточната шийка, при положителен HPV тест се препоръчва повтаряне на теста след 6-12 месеца. През този период или при положителен втори тест могат да се прилагат медикаменти или хранителни добавки, за които има данни, че подпомагат елиминирането на вируса.

Колко често трябва да се прави изследване за HPV вируса при отрицателен тест?

При отрицателен HPV тест и нормални цитонамазки се препоръчва тестът да се повтори след 3 години.

Коментари