Публикация

Жени Начева: Фондовете няма да имат право да селектират пациенти

Жени Начева: Фондовете няма да имат право да селектират пациенти

Новият здравноосигурителен модел представлява промяна в няколко направления, еднo от които е създаване на възможността Здравната каса да има конкуренти, така че пациентът да може да избира къде да може да се лекува.


Това обясни заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева пред БНТ.

Запазва се размерът на здравната вноска

както и приходите, които в момента съществуват в системата в обхвата на основния пакет здравни услуги. Този пакет ще бъде остойностен до края на годината.

Не бих казала, че можем отсега да направим извода дали ще бъде разширен или намален основният пакет здравни услуги, след като в момента НЗОК заплаща редица дейности и всяка година с ръста в приходите може да си позволи надграждане в обхвата на дейността и обемите, които тя заплаща, изтъкна Жени Начева.

По отношение на допълнителното здравно застраховане, зам.-министърът на здравеопазването обясни, че

Касата ще бъде абсолютно равнопоставена на бъдещите застрахователи

ще бъде изключително конкурентоспособна, а изборът на пациентите ще бъде изцяло доброволен.

Фондовете нямат право да подбират своите клиенти при записването при тях. Никой няма да бъде неравнопоставен на следващ етап на работата на фонда. Фондовете няма да имат право на селекция на клиентите по възраст и здравословно състояние. Хората ще се записват по свое желание в съответния фонд и фондът трябва да приеме всички условия и рискове за лечението на своите пациенти, независимо от факта дали те са възрастни, млади, болни или здрави, отбеляза заместник-министър Начева.

Тя не се ангажира с твърдението, че допълнителната сума на фондовете ще е еднаква за всички, но подчерта, че още на входа ще са ясни условията на всички застрахователи.

 

Цялото интервю може да прочетете тук!

Коментари