Публикация

Лични лекари: Ако сме некадърни, 70% от практиките ни да са фалирали

Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров заяви, че всеки може да говори всичко, но то трябва да е вярно. Поводът за изказването му са твърденията на здравния министър проф. Анна-Мария Борисова, че 82% от общопрактикуващите лекари са неграмотни.


„При тази оценка на министър Борисова, че „82 % от общопрактикуващите лекари са неграмотни” бих казал, че това е възможно, само ако тя е обучавала тези 82%. За щастие не е тя”, каза д-р Киров пред БНР.

От Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари са изпратили протестна нота до премиера и до здравния министър, в която изразяват несъгласие с твърденията на проф. Борисова, че едва 25% от семейните лекари имат някаква специалност и не могат да поставят диагноза и да назначат адекватно лечение на 84% от пациентите си.

Общопрактикуващите лекари възразяват и срещу изказването й, че 30 на сто от хората вярват в тях, а 40% от болните посещават едновременно и личния си лекар, и специалист

„Това са неверни интерпретации и инсинуации, целящи отново и за пореден път дискредитиране и уронване престижа на нашата професия.
Изнесените от Вас данни не отговарят на истината и са подвеждащи, тъй като по-голямата част от общопрактикуващите лекари са със специалност „Вътрешни болести” или „Педиатрия”, близо 30% имат специалността „Обща медицина” и още толкова са в процес на придобиването й”, посочва дружеството.

„Ние на всеки 6 месеца подлежим на избор от своите пациенти. Ако сме некадърни, некомпетентни, както винаги сме представяни в медийното пространство от колеги, заемащи високи властови позиции в МЗ и НЗОК, досега 70% от практиките ни да са фалирали”, посочват общопрактикуващите лекари.

В документа се отбелязва още:
„Реформата от „пазачи на входа” ни принуди да се превърнем в обикновени писарушки, които от бумащина нямат време дори за семействата си.
Съгласно наредбите на МЗ сме длъжни да консултираме пациентите си задължително със специалисти. Така че какво, кому, как и колко здравната каса заплаща за това не е в нашите прерогативи.

Това обаче не ни прави по-малко лекари от колегите с други специалности, защото медицината е призвание, както знаете, и всеки уважаващ себе си лекар непрекъснато полага усилия да е в час с новостите на професията ни.

Изискваме уважение, от вас – управляващите, и от обществото, защото непрекъснатите безотговорни внушения, че сме неквалифицирани, неспособни и т. н., компрометират изцяло медицината и медицинското образование в страната ни.

Крайно време е политиците да престанат да ни разединяват, да противопоставят едни медицински специалности на други, да ни манипулират. Защото не бива да се забравя поговорката, че и мравката, когато я настъпиш, хапе…”.

Коментари