Публикация

Д-р Иван Маджаров: Не може по този начин да си играят с нервите на изпълнителите на медицинска помощ

Д-р Иван Маджаров: Не може по този начин да си играят с нервите на изпълнителите на медицинска помощ

Демонополизацията на НЗОК няма да реши всички проблеми на българското здравеопазване.


Това каза пред БНР д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, по повод предложената от здравния министър Кирил Ананиев промяна в здравноосигурителния модел.


Д-р Маджаров подчерта, че

в модела липсват задълженията на частните здравни фондове

по отношение на заплащане на лечението на пациентите. Според него така фондовете ще извиват ръцете на болниците, с които искат да сключат договор.


„Това, с което ще се сблъскат българските пациенти, ако се приеме този модел е, че фондът ще им казва къде да се лекуват, независимо от това дали те искат там или не, а на второ място – може да се окаже, че веднъж постъпили за лечение, фондът не плаща за тяхното лечение, защото преценява, че няма необходимост.

С демонополизацията се измества тежестта от главния проблем – кадровия

липсата на лекари и сестри. Обществото ни трябва да разбере, че макар да сме тихи и културни, в един момент може да станем много бурни и тогава спира да се говори за всякаква реформа и започваме да се чудим как да прилагаме палеативни мерки, за да успокоим ситуацията“, каза още д-р Иван Маджаров.

Не може по този начин да си играят с нервите на изпълнителите на медицинска помощ. Да говорят за качество, без да се повишават цените, без да се увеличава вноската, без да се свива пакетът и лекарите и сестрите да плащат. Ние не сме съгласни, допълни председателят на БЛС.

Коментари