Публикация

Адв. Мария Петрова и д-р Стойчо Кацаров за модела "Ананиев" (ВИДЕО)

Адв. Мария Петрова и д-р Стойчо Кацаров за модела "Ананиев" (ВИДЕО)

Ще сложи ли новият здравен модел край на монопола на НЗОК, ще получат ли по-добра грижа пациентите в условия на повече конкуренция? Кой колко ще доплаща?

Отговори на тези и други важни въпроси, касаещи предложения нов модел на здравеопазване, дават в сутрешния блок на БНТ д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право, и д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Силно скептична съм дали този модел изобщо може да бъде реализиран.

Не защото предлаганите промени са лоши, а защото не виждам как могат, чисто нормативно, да бъдат прогласувани и променени. Аз не съм оптимист,

 

коментира адвокат Петрова и поясни, че дори да приемем, че здравната каса бъде демонополизирана, без наличието на достатъчно информация и данни какво ще предложат останалите участници в здравния модел, е твърде смело и дори безотговорно да се твърди, че той ще сработи. Че ще се сформира идеална конкурентна среда, в чийто център да бъде поставен пациентът.

Пациентът трябва да има право на избор, но той да бъде информиран

и да знае точно какво включва всяка предлагана възможност, всеки един от пакетите, което все още не е ясно. Няма конкретика колко и как ще доплащат пациентите.

При застраховките няма как да не бъдат взети предвид рисковете, които застрахователят носи. Така че най-уязвима група стават тежко болните, хронично болните, високорисковите пациенти. И техните премии вероятно ще са по-високи. Все още нямаме конкретна информация, която да анализираме и коментираме,

аргументира опасенията си адвокатът по медицинско право.

 

Д-р Стойчо Кацаров изтъкна, че е привърженик на премахването на монопола на НЗОК и даване избор на пациента:

Сегашният модел е много несправедлив. Предлага се промяна на този модел, която при всички положения е за добро. Добре е да има доплащане, конкурентната среда би изчистила всички сегашни кривини. Промяната е наложителна.

Смятам, че ако се премахне монополът на здравната каса, ще се доплаща по-малко,

 

подчерта той и допълни, че не е нужно пациентите да стават лекари или адвокати, за да могат да избират адекватни здравни пакети, да разбират и сключват адекватно договори.

Цялото интервю можете да гледате на сайта на БНТ:

интеврю с адвокат Мария Петрова по бнт
Адвокат Мария Петрова и д-р Стойчо Кацаров за новия здравен модел

 

Коментари

:-D :-D :-D Смея се на пълен глас!