Публикация

Средствата за пловдивските болници с около 20% по-малко

Болниците в Пловдивска област ще получат средно с 20 на сто по-малък бюджет спрямо август 2008 и 2009 г., съобщи директорът на Районната здравна каса д-р Костадин Маламов.


Анексите към договорите на лечебните заведения са готови и от днес започва подписването им.

„Новият начин на финансиране не трябва да притеснява пациентите. Никой от областта няма да остане без необходимата му медицинска помощ”, посочи д-р Маламов.

Според него, ако директорите на болници са добри мениджъри, трябва да успеят да се вместят в бюджета и да гарантират лечението на пациентите си и обезпечаване на лекари и персонал.

По думите му от 2008 г. досега в региона са разкрити 1000 нови легла и здравната каса  е плащала по-големи суми. В тази връзка за Пловдив не може да се говори за липса на голям финансов ресурс и за листи на чакащи пациенти.

Повечето от директорите на болници в града обаче изразиха съмнения относно нормалното обезпечаване на лечебния процес.

Доц. Илия Баташки, директор на МБАЛ „Свети Панталеймон”, припомни, че Националната здравноосигурителна каса все още не е доплатила по 20% от изработените пари по клинични пътеки за март, април и май.

Д-р Константин Маламов обаче не се ангажира със срокове кога тези пари ще се платят.

„Реакцията на лекарския съюз е закъсняла”, отбеляза доц. Баташки по повод призива на съсловната организация болниците да не подписват анексите с новите ограничения.

Според него БЛС не е трябвало да се съгласява за 100-процентното изпълнение на лечебни дейности, а касата да плаща само 80 на сто от средствата.

От Районната колегия на лекарския съюз изразиха безпокойство от ситуацията и заявиха, че предлаганите анекси са незаконни, защото няма подписан анекс към сега действащия Национален рамков договор, който да регламентира намаляване на обеми и цени.

По техни изчисления в някои по-малки болници намаляването на средства ще е повече от 50 %, което означава, че с наличните пари ще могат да се обезпечат само спешните случаи.

Коментари