Публикация

Светкавичната реакция на медици от две болници спаси живота на столичен анестезиолог

Светкавичната реакция на медици от две болници спаси живота на столичен анестезиолог

Всичко се случва като по филмите:

Сутринта лекарят, който е един от най-добрите и опитни анестезиолози в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, отива на работа, както обикновено. Следва рапорт, на който се обсъждат случаите за деня, и влиза в операция, въпреки че за последните дни почти не си е тръгвал от болницата. (През летните месеци дежурствата следват едно след друго, заради намаления състав). От повече от седмица лекарят споделя с колегите си, че се чувства отпаднал, задъхва се, но и през ум не му минава да вземе болничен, защото това означава, че графикът трябва да се променя, някой трябва да поеме и неговите дежурства, а всички са натоварени до краен предел.

Към обяд изведнъж му прилошава.

Спешните изследвания, направени на място, показват страшна диагноза:

масивна белодробна емболия – състояние почти несъвместимо с живота. Белодробните емболии са водеща причина за смърт в света, по-точно - в индустриално развитите страни. Те са на трето място след сърдечносъдовите и раковите заболявания. Колегите му веднага се обаждат в Аджъбадем Сити Клиник, където е най-добрият център за инвазивна кардиология в България. За щастие проф. Иво Петров е там и веднага откликва.

 

Медицинският директор на Сити Клиник праща реаномобил на болницата, който да вземе пострадалия колега. С него в линейката тръгват двама от анестезиолозите в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, защото в такива случаи транспортирането е много рисково и „трябват ръце“. За реанимиране, ако се наложи. За щастие всичко минава по план. Линейката буквално прелита между бул. „Акад. Иван Гешов“ и Околовръстния път, където се намира Сърдечно-съдовия център на Сити Клиник. Там вече всичко е подготвено за спешната интервенция. От линейката пациентът е вкаран направо в операционната зала. Вече всичко е в ръцете на проф. Иво Петров. Следват напрегнати минути на очакване и накрая заветното обаждане от него идва. Поредният пациент е спасен. Този път колега.

По света подобни случаи много рядко завършват с успех,

защото трябва да се действа буквално за минути. Съсирекът, който причинява белодробната емболия, запушва артерията на белия дроб и причинява или белодробен инфаркт, или спиране на сърцето, т.е. внезапна смърт. Шансът в случая е, че инцидентът се е случил в болница. Че въпреки конкуренцията между частни и държавни лечебни заведения, когато става въпрос за човешки живот, лекарите не се замислят. Че България има лекар на световно ниво, какъвто е проф. Иво Петров.

 

От името на целия екип на Отделението по анестезиология и активно лечение в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ изказваме огромни благодарности към проф. Иво Петров и неговия екип, който сътвори поредното чудо!

Коментари

Поздравления на целия екип,висок професионализъм и колегиалност

изключителен професионизъм Браво на целия екип

БРАВО КОЛЕГИ!ТОЗИ СЛУЧАЙ ПОКАЗВА ВИСОК ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ !Вие наистина сте истински лечители

Nikola Ovcharski
18 юли 2019 13:42

Браво!