Публикация

Магнезият - колкото полезен, толкова и опасен

Магнезият - колкото полезен, толкова и опасен

Въпреки, че магнезиевият дифицит в организма е много по-разпространен от хипермагнезиемията, е добре и полезно да сме информирани за ползите и вредите от допълнителния прием на този така популярен минерал.
Организмът, за да бъде здрав, има нужда от магнезий. Той участва в биохимията на всяка клетка и е особено ценен за добрата работа на мускулите, щитовидната жлеза, нервната и сърдечно-съдова системи, здравата костна структура, протеиновия синтез и калциевата обмяна, контролира нормалните стойности на инсулин и кръвна захар и подържа нормалното кръвно налягане.

 

Нормални нива на магнезий в кръвта са 1.7 до 2,3 милиграма на децилитър. При здрав човек, необходимата дневна доза се набавя в 100% от разнообразното и балансирано хранене. Особено богати на магнезий храни са бананите, смокините, бобовите култури, картофите с кората, суровите кашу, бадеми, слънчоглед, пшеничния зародиш, ментата, спанак, босилека.Безспорен лидер по най-богато съдържание си остава тиквеното семе, в 100 грама от него се съдържат 600 мг. магнезий.

 

Добре е и да се съобразим и с различните нужди в отделните възрастови грипи. Най-много от магнезий се нуждаят тинейджърите, бременните и като цяло мъжете.
ВЪЗРАСТ                     МЪЖЕ           Жени                  
4-6 години            130мг./ дневно  130                 
9-13 години               240                  240                 

14-18 години             410                  360            
19-30 години             400                  310             
Над 30                         420                  320               
Бременни     360мг.

 

Здравите бъбреци по начало отделят излишните количества магнезий от организма.

Какво се случва, когато се вземат добавки с този минерал.

За доброто му усвояване е добре да се спазват някои правила – да се приемат на гладно с вода или с храна, бедна на неразтворими фибри и богата на вит.С и вит D. и да не се комбинира с калций, фосфор, желязо и мед. Избирайте добре усвоими форми като магнезиев цитрат, карбонат/ тези ,които завършват на АТ/, а не магнезиев оксид.
Особено трябва да са внимателни хората с бъбречни заболявания и бременните жени, защото рискът от предозиране при тях е голям. Затова контролът, кратките срокове на лечение, поведение и навременното спиране са от голямо значение за здравето им.

При бременност продължителният и неконтролиран прием на магнезий е един от факторите за дисплазиия на зъбните зародиши у плода, като може да се смути правилният им растеж и развитие/ при поникване на зъбките, те са ронливи, тебеширени или черни/, а това носи много тревога и притеснения на родителите. Същото се отнася и за развитието на костната система. Големите количества от този минерал блокира усвояването на калция, така необходим за костите и зъбките. Други усложнения от прекомерния прием са депресия, мускулна слабост, зачервяване на кожата, нарушен сърдечен ритъм, високо кръвно налягане, гадене , повръщане. Както се вижда отново важи златното правило“ дозата определя лекарството “.

Непременно питайте лекаря за срока на лечение и го спирайте навреме, обсъдете с него всички възможни източници, от които си набавяте магнезия/ храна, лекарства, витаминни комплекси, добавки/. При бременни жени, се назначава кръвен контрол на всеки 3 месеца, а в 36-та гестационна седмица добавката задълвително се спира!

Коментари