Публикация

Безплатни изследвания за хепатит

Безплатни изследвания за хепатит

Безплатни изследвания за хепатит В и С ще се проведат през юли и септември в страната. Първоначално ще бъдат обхванати Варна, Търговище и Разград, а пред есента - още три български града.

 

Кампанията е по повод Световния ден за борба с хепатита - 28 юли, и се организира от Сдружение „ХепАктив” и CheckPoint София под патронажа на Министерството на здравеопазването.


Началото и беше оповестено по време на пресконференция, организирана от УМБАЛ „Св. Иван Рилски” в София, в която взеха участие представители на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Българското дружество по гастроентерология и пациенти.


По време на нея бяха дискутирани както постигнатите до момента успехи в лечението на хроничните вирусни хепатити, така и дългогодишните предизвикателства пред медицинската и пациентска общност.

 

Безплатни изследвания за хепатит


В България се предполага, че

приблизително 210 хил. души са инфектирани с хепатит В, а около 77 хиляди - с хепатит С

От тях едва един от всеки десети е наясно със своята диагноза, като една от причините за това е липсата на национален скрининг.


Ето защо в края на 2018 г. беше сформирана работна група към МЗ, която да създаде Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити за периода 2019-2023 г., като се очаква тя да бъде финализирана през октомври.

 

Към настоящия момент изследванията за двата вируса не са включени в годишния пакет с профилактични изследвания. Ето защо всеки, който желае да се изследва безплатно, може да го направи или по време на нашата кампания, или в Регионалните здравни инспекции. А хората, намиращи се в София, могат да посетят CheckPoint София, който работи целогодишно шест дни в седмицата”

- коментира Силвана Лесидренска, председател на Сдружение „ХепАктив”.


По време на кампанията „Хепатитът често е невидим. Изследвай се СЕГА!” хората ще могат да узнаят бързо, безплатно и анонимно своя статус за хепатит В и С, както и да получат допълнителна информация относно превенцията, лечението и липсата на симптоматика при тези две сериозно подценявани заболявания.


Безплатните изследвания ще се извършват в мобилен кабинет от квалифицирани лаборанти чрез бързи тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Резултатите се получават на място, в рамките на до 20 минути след вземането на кръв. Хората, чието изследване е отчело положителен резултат, ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им и назначаване на лечение при необходимост. За провеждането на изследванията не съществуват ограничения относно предходна консумация на храни и напитки.

 

Безплатни изследвания за хепатит във Варна, Търговище и Разград


График на безплатните прегледи

Търговище

площад „Свобода“, 24 юли от 10:00 до 17:00 часа


Разград
пред ДКЦ 1 на бул. „Васил Левски“, 25 юли от 10:00 до 17:00 часа


Варна
26 юли от 10:00 до 17:00 часа на две локации едновременно: в близост до пилоните пред Катедралата и на Централния вход на Морската градина.

 

Датите и градовете за септември ще се оповестят допълнително.

При кои хора е увеличен рискът от инфектиране с хепатит В и С?

  • тези над 40-годишна възраст;
  • получилите кръв/кръвен продукт преди 1992 г.;
  • тези на хемодиализа или с чести медицински интервенции (зъболечение, оперативни процедури);
  • медицинските специалисти;
  • имащите татуировка, пиърсинг;
  • употребяващите наркотични вещества, дори и за кратък период от време в миналото;
  • честите посетители на салони за красота, където рядко се извършва стерилизирация на работните инструменти;
  • тези, които са били в местата за лишаване от свобода;
  • мъжете, които правят секс с мъже.

Хепатит В и хепатит С – какво е важно още да знаем

Най-често симптоми липсват или са неопределени до момента, в който не се развие животозастрашаващо заболяване като чернодробна цироза или карцином (при около 20% от нелекуваните пациенти с хроничен вирусен хепатит).


При инфектиране с хепатит В около 90% от хората го изчистват спонтанно до 6 месеца след това, останалите 10% развиват хронична инфекция. При хепатит С едва 10% се излекуват спонтанно, останалите 90% имат нужда от лечение.

 

Хепатит - симптоми, превенция, лечение


Терапиите за лечение на хепатит В и хепатит С в България са безплатни за всички здравноосигурени пациенти. При хепатит В много рядко може да настъпи излекуване на хроничната форма, но поддържащото лечение е от изключително значение за спиране увреждането на черния дроб, както и за ограничаване разпространението на инфекцията. Хепатит С се лекува изключително успешно в рамките на 8-16 седмици.


За хепатит В съществува ваксина, като тя се прилага рутинно на всички новородени след 1992 г. Тя не създава доживотен имунитет, затова може да се наложи реваксинация. За хепатит С не съществува ваксина, не се изгражда имунитет след успешно преболедуване/излекуване и е възможно повторно инфектиране.

Коментари