Публикация

Кой е главният виновник за затлъстяването - гените или начинът на живот?

Кой е главният виновник за затлъстяването - гените или начинът на живот?

От 1975 г. броят на хората по света, страдащи от затлъстяване, е нараснал три пъти. Днес по света хората с наднормено тегло на 18 и повече години са около 2 милиарда души, което е 39% от възрастното население. 700 милиона от тях страдат от затлъстяване. Още по-тежко е положението при децата – от 4% с наднормено тегло през 1975 г. до 18% през 2016 г. Интересно е, че при жените на средна възраст тенденцията е обратна. Това основно е свързано с дефицита на физическа активност и неправилното хранене, въпреки че и гените имат значение, установиха норвежките изследователи.

Кога говорим за затлъстяване

Когато стандартният показател на затлъстяването – индексът на телесната маса (ИТМ), е от 25 до 30, това означава, че човекът е с наднормено тегло. При показател над 30 вече става въпрос за затлъстяване, което е основен рисков  фактор за инфаркт, инсулт, диабет и някои онкологични заболявания.

ИТМ - индекс на телесната маса

ИТМ над 30 в средата на 70-те години на миналия век е бил констатиран при 4% от населението на планетата, а през 2016 г. процентът вече скача средно на 13 (11% при мъжете и 15% при жените).

Ролята на гените

Гените влияят върху риска от затлъстяване по-малко отколкото околната среда, доказаха норвежки учени. Неправилното хранене и застоялият начин на живот играят ключова роля, установиха специалистите.

Вижте още: Родителските заблуди относно затлъстяването при децата

Въпреки че предразположеността към затлъстяване е наследствена черта, през последните десетилетия ИТМ се е повишил и при хората, които нямат такива гени.

предразположеността към затлъстяване е наследствена черта

 

Затова стратегията за предотвратяване на затлъстяването трябва да обхваща не само рисковите групи, а цялото население, съветват норвежките учени.

Японците за храненето

Според японски специалисти присъствието на ориз в менюто може да намали опасността от наднормено тегло. Те анализирали данните за начина на хранене и вредните навици в 136 страни и доказали, че там, където употребяват по 150 грама ориз на ден, нивото на затлъстяване е значително по-ниско.

 

 

 

 

 

Коментари

Петър Николов
24 юли 2019 17:18

естествено то човек докато се наяде с техните клечки, ще му се отще да се храни и ще отслабне

Под фактори на средата/начин на живот се разбира епигенетиката?