Публикация

Д-р Дечев: Касата да служи на обществото, а не на МЗ

Д-р Дечев: Касата да служи на обществото, а не на МЗ

В студиото на "Още от деня" на БНТ управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев се обяви категорично за демонополизацията на Здравната каса. Според него в момента тя е нефункционираща и оплетена в бюрократични окови, което трябва да се промени възможно най-бързо. Управителят на НЗОК изрази и опасения, че бедната прослойка от населението ще бъде нежелан контингент за частните осигурители.

Винаги съм бил за демонополизацаята на Здравната каса и съм привърженик на това, което се изнесе в медиите. Но всички промени, които бяха направени в първоначалния формат на осигурителния модел, доведоха националната каса в един вид, в който повече не може да функционира. Това, което виждате в момента, няма нищо общо с това, което беше заложено,

каза д-р Дечев и призова националната каса да бъде обществена институция, а не филиал на някое министерство и чрез нея някой да решава свои политически или корпоративни интереси. 

Публична тайна е, че касата на практика се одържави - т.е държавата въпреки, че внася около една трета от вноските в бюджета на касата, на практика контролира изцяло ръководството като кадри, ръководителите на районните каси, политиката, която се провежда. Искате или не искате не можете да провеждате чисто експертни решения.

изтъкна той, давайки пример с град с родилно отделение, в което за 18 месеца има отчетени 39 раждания - по едно на месец. Това е в противоречие с всякакви правила, отбеляза д-р Дечев. Тези данни показват, че персоналът, който работи в това отделение, за да поддържа квалификация има определен брой раждания като минимум, които трябва да се провеждат в едно такова отделение. За акушерската помощ е преценено, че те не трябва да са по-малко от 300 на година.

Ако тръгнете да прилагате експертното решение и да прекратите договора за тази дейност в това градче, ще се каже че в този район беше прекратена дейността, хората остават без помощ, а персоналът без работа. Когато искаме да наложим експертните правила, в които се движи медицината в 21 век, влизат в противоречие с чисто политическите интереси в този град да няма напрежение, персоналът да получава високо възнаграждение, а той няма откъде да го получи поради простата причина, че ние плащаме за дейност. Не може да се подсигури дейност примерно за град Видин, когато е планирана дейността на тази болница, в областта населението е било четири пъти повече отколкото сега.

В предложенията на здравния министър управителят на Здравната каса вижда позитив, защото

националната каса в този вид ще престане да съществува 

Тя трябва да се промени, защото в момента е оплетена в бюрократични окови и всичките действия, които трябва да направи един частен фонд, който ще вземе едно решение за три дни, в момента касата го взима за 30 дни,

каза д-р Дечев и не отрече, че има определени сфери, в които са постигнати успехи и то много добри, но все още не са решени основни генерални проблеми.

Още повече, че министърът обяви, че националната каса ще бъде абсолютно равнопоставена спрямо другите фондове. Т.е ако те могат да избират с кой да сключват договори би трябвало бъдещата каса също да може да си избира, което в момента е огромна пречка

По думите му от 6,5 млн осигурени лица има около 3-3,5 млн, които живеят на прага на бедността и под него. Което означава,

че частният осигурител няма да види интереса си в точно този слой от населението. Според д-р Дечев тези хора са отговорност на държавата, окято трябва да им осигури достъп до здравеопазване.

Кликнете върху изображението, за да гледате пълното интервю с д-р Дечев в сайта на бнт
Кликнете върху изображението, за да гледате пълното интервю с д-р Дечев в сайта на бнт

 

В най-скоро време трябва да се предприемат мерки и да се променят текстове от закони,

които да облекчат работата на касата, да осигурят достъп на тези хора до здраве, да осигурят съществуване на лечебни заведения, които в момента са изхвърлени тотално от системата - общински болници и някои областни болници. Според него е илюзия, че медицинското съсловие ще продължава да работи при такова заплащане и напрежението, което в последните месеци се получи в едно съсловие - медицинските сестри, рано или късно ще се прояви и при лекарите. Има илюзия в обществото също, че в пъти по-малко средства може да получим качество на държави, които влагат значителен по-голям ресурс в този сектор.

Коментари