Публикация

Кой може да спи въпреки шума?

Екип от медицинския колеж в Бостън направи още крачка напред в разкриването на механизма, който позволява някои хора да спят въпреки околния шум.


Тази способност занимава учените отдавна – според резултатите от изследването, публикувано в сп. Current Biology, тя се определя от областта в главния мозък, наречена таламус. При бодърстване именно през него преминават всички сетивни възприятия освен обонянието. След това сигналите постъпват и се анализират в други части на мозъка.

По време на сън контактът между таламуса и другите области в мозъка продължава, като той се изразява в равномерни и забавени електрически вълни, съпроводени от резки импулси -  вретенообразни ритми. Смята се, че по време на сън преминаването на сетивните импулси към другите области на мозъка бива блокирано по някакъв начин от таламуса, което позволява човек да спи.

Според проучването, колкото е по-високо нивото на вретеновидните ритми, толкова е по-малко вероятно човек да бъде разбуден от шума около него.

Изследователите смятат, че резултатите от проучването ще допринесат за активизиране на естествените мозъчни функции, които „пазят” съня от външни шумови дразнители.


Коментари