Публикация

Как се възстановяват изтритите зъби

Как се възстановяват изтритите зъби

Как се възстановяват изтритите зъби

 

За последните тенденции в стоматологията и за най-добрите практики за възстановяването на изтрити зъби д-р Емил Димитров ексклузивно пред в-к ДОКТОР

 

Стремежът към здравословен начин на живот все повече насочва вниманието ни към детайли, които да помогнат за естественото възстановяване на организма. Търсим натурални продукти, които максимално да помогнат за изграждането на силен и устойчив организъм. Това не се отнася само физическата активност, здравословното хранене или все по-популярният забавен ритъм на живот (slow living), който ни съхранява от стреса. Тези тенденции са и водещ принцип в съвременната стоматология. Грижата за устната хигиена и здравето на зъбите са един от акцентите на здравословния начин на живот и именно затова е необходимо да знаем повече за най-новите методи, които можем да приложим.

 

В ексклузивно интервю за едно от най-четените специализирани печатни издания – в-к ДОКТОР - д-р Емил Димитров обръща внимание на термина MIPP (Минимално инвазивни протетични процедури). Той се отнася до изпиляването на зъбите за обвивни корони и фасети. Тенденциите в стоматологията са насочени именно към все по-голямо съхранение на зъбните тъкани при прилаганите манипулации, необходими при лечението на тези тъкани.

 

 

Следването на здравословни тенденции провокира пазара да повишава естетичните изисквания, а с тях нараства и стремежът на производителите да създават материали, все по-близки до естествените тъкани – като оптични и физични качества. Фокусът на производителите днес е насочен най-вече към създаване на “идеалният” материал, който да пресъздава 100% естествените зъбни тъкани. Възстановяването на изтрити зъби по възможно най-биологичния метод се превръща в една от най-търсените дентални практики в световен мащаб, защото е от изключителна важност за пациентите. В България са единици клиниките, които предлагат тази услуга. Причината е в непрекъсната нужда от надграждане на уменията, следване на иновативните методи и обучения при международно доказани специалисти.

 

„Възстановяването на изтритите зъби става по два начина – директно с композит и индиректно с фасети, полукорони и корони от чиста керамика и цирконий. – разказва д-р Димитров, един от няколкото български зъболекари, които практикуват  метода за цялостно възстановяване на зъбите. - При директния метод с композит процедурата се извършва в 5 поредни дни и по метода на скулптирането се пресъздава първоначалната форма и цвят на зъбите. По този начин пациентът САМО за 5 дни е с напълно възстановени зъби.

 

При индиректния метод първоначално се прави восъчен проект по предварително взети отпечатъци и така преценяваме кои зъби ще са с фасети, кои с полукорони и корони. Този проект може да бъде прехвърлен върху зъбите на пациента и той да оцени как ще изглежда бъдещата визия на усмивката му. Освен това при първоначалния преглед се правят много фотоснимки на лицето и на зъбите, за да се прецени точната форма на зъбите да съответства на лицето на пациента. В някои случаи се прави и т.нар. DSD – дигитален дизайн на усмивката, за да се прецизира пак формата на фронталните зъби. Трябва да отбележа, че прилагайки метода MIPP, който споменах по-горе, изпиляването на зъбите действително е минимално, понякога даже се прави едно заобляне на ръбовете на зъба - толкова е минимално пиленето. Изпиляването при този метод няма нищо общо с изпиляването за металокерамика, където отнемането на зъбните тъкани достига до 70%!

 

И  двата метода са биологично ориентирани, тоест съхраняваме зъбните тъкани на нивото, на което са били. Моят опит показва, че това е безценно за пациента, защото там ще има същото количество тъкан и след 10 години!

 

Ако зъбите не се възстановят по един от двата начина, изтриването продължава, а “оголеният“ дентин се изтрива 7 ПЪТИ по-бързо, вследствие на което се появява чувствителност при хранене от кисели храни, от термични дразнители. При по-занемарени случаи се стига и до некроза на пулпата и трябва да се проведе кореново лечение.

 

Така че колкото по-рано се предприемат мерки за покриване на “оголения” дентин и възстановяване на първоначалната форма на зъбите, толкова по-добре. Освен това, след възстановяването на формата на зъбите, се подобрява и дъвкателният процес, защото храната се смила по-добре, с по-малко движения. Това облекчава и дъвкателните мускули, и не на последно място се подобрява и облекчава работата на храносмилателния тракт.“

 

Никога няма да забравя този млад пациент, когото като го заговорих, и реших, че НЯМА зъби въобще... А той всъщност ги беше изтрил наполовина! Изготвихме восъчен проект, за да имам и аз представа колко ще са едри зъбите, дали ще подхождат на лицето му. В продължение на 6 дни, не 5, както се прави обикновено, възстанових усмивката, самочувствието и нормалния дъвкателен акт.

 

 

 

Естествената и красива усмивка показва не само самочувствие и щастие, тя е белегът на нашето здраве и един от първите акценти, които хората забелязват в нас. Използването на естествени методи за възстановяване на изтритите зъби всъщност ни помага да удължим максимално дълго живота на своята естествена усмивка и е още една крачка към здравословния и устойчив начин на живот.

 

Коментари