Публикация

Представители на Световната банка посетиха болница „Токуда“

Представители на Световната банка посетиха болница „Токуда“

Изпълнителният директор на групата Аджибадем Сити Клиник Хюсеин Гьоксел, д-р Венелина Милева, изпълнителен директор на болница Токуда, Билал Демирлер, прокурист, д-р Сашка Рускова, заместник-изпълнителен директор, и д-р Калоян Давидов, медицински директор на най-голямата частна болница в страната, посрещнаха делегация на Световната банка.


Финансовата организация беше представена от Кун Давидсе, изпълнителен директор и член на борда на директорите на Световната банка, и старшия му съветник Ана Михайлова, заедно с Томас Лубек, регионален мениджър за Централна и Южна Европа на Международна финансова корпорация (МФК) към Световната банка, и Владимир Михаловски, постоянен представител на МФК.


В рамките на срещата бяха обсъдени

структурата на здравеопазването, предимства и недостатъци и необходимите реформи

Д-р Сашка Рускова изнесе презентация пред делегацията по темата за публично обсъжданите идеи за преструктуриране на сектора. По време на двучасовата визита гостите се разходиха и оцениха условията в „Токуда“ и пожелаха да разберат как най-голямата група частни болници в страната се справя с предизвикателствата на здравеопазването, като проблемите с изтичането на медицинските кадри.


Инвестиции в практическо и теоретическо обучение, повишаване на квалификацията и професионалното развитие на медицинския и административния персонал с цел създаване на устойчива и насърчаваща работна среда, технологично усъвършенстване и условия на световно ниво, е формулата зад успеха на Аджибадем Сити Клиник, споделиха домакините.

През юни 2017 г. Международната финансова корпорация, част от структурата на Световната банка, взе дялове в Аджибадем Сити Клиник

Инвестицията възлиза на 15 милиона евро и представлява 15% от акциите на групата. Това е единствената инвестиция на Световната банка в здравния сектор у нас и е знак за високата оценка и доверието към най-голямата група частни болници в България.


В рамките на посещението си в България делегацията се срещна и с премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов, във връзка с откриването на друг инвестиционен проект на институцията у нас - център за споделени IT услуги на Световната банка в София, който ще заработи в края на юли. Официалните лица от банката имаха работни срещи и с представители на правителството и частния сектор.

 

Коментари