Публикация

Изследвания за добър контрол на сърдечни болести

Изследвания за добър контрол на сърдечни болести

Сърдечносъдовите заболявания са водещи не само в списъка на причините за смърт, но и в общата картина на заболяаемостта у нас. Съвременните терапевтични схеми позволяват на пациентите с хипертония, стенокардия и дори на получилите инфаркт да живеят дълго и пълноценно. Условието за това е да ходят редовно на профилактични и контролни прегледи, за да се установи заболяването възможно най-рано и лечението да се напасва според промените в организма.

Веднъж годишно на кардиолог след 55 г.

Като кардиолог препоръчвам всеки над 55-60 г. веднъж годишно да посещава такъв специалист, дори да няма някакви конкретни оплаквания или причини, които да налагат тези прегледи да започнат по-рано. Това заяви доц. Кирил Карамфилов от Клиниката по кардиология в Александровска болница.

 

Изследванията не са сложни или недостъпни. Електрокардиограмата например е включена в профилактичния пакет, който се полага веднъж годишно по здравна каса при личния лекар. В допълнение или при съмнение може да се направи ехокардиография при кардиолог. Тези две изследвания, които не натоварват организма по никакъв начин, дават доста добра картина, какъв е сърдечносъдовият статус на пациента. 

Лабораторни изследвания за профилактика на сърцето

изследване на холестерол

Има различни лабораторни изследвания, които може да се назначат за профилактика и установяване на сърдечносъдово заболяване. Те не са строго специфични и се назначават според конкретните оплаквания и статус на всеки.

При хората с диабет например се следи гликирания хемоглобин, който показва средното ниво на кръвната захар за три месеца назад, пояснява доц. Карамфилов.

 

От основно значение за всеки, не само за сърдечноболните, е да следи нивата на своите мазнини в кръвта. Това става чрез изследване на липиден профил - холестерол, триглицериди. Личните лекари често назначават само общ холестерол, но за правилната оценка на риска са важни и неговите фракции - добър (HDL) и лош (LDL) холестерол. Дори общият да е номален, допълнителните данни за фракциите (добър и лош холестерол) може да подскажат дали все пак не е налице някаква патологична аномалия.

 

При пациентите с проблемни мазнини в кръвта се налага проследяване също на бъбреците и черния дроб. Не само защото метаболизмът на мазнините е свързан с пълноценното функциониране на черния дроб, но и защото лекарствата за понижаване на холестерола донякъде влияят неблагоприятно за този орган, допълва кардиологът.

Бъбречната функция също трябва да се проследява, тъй като заради филтриращата си функция те са част от редица процеси на обмяната. Възможно е при определени хора да се наблюдава някакъв токсичен ефект от медикаментите за високо кръвно и за сърце. Контролните изследвания трябва да обхванат стойности като креатинин, урея и електролити. 

Пикочната киселина е важен фактор

изследване на пикочна киселина

Пикочната киселина също е важен предиктивен фактор, за който все повече се говори през последните години. Немалка част от българите са с повишена пикочна киселина, а не винаги се обръща внимание на това. Често тя е част от комплексен проблем – метаболитен синдром, който тясно се свързва с много висок риск от развитие на сърдечносъдово заболяване.

При диабетиците често липсват симптоми

Диабетиците са група, на която трябва да се обърне специално внимание. Дори да успяват да контролират кръвната си захар, при тях по-често се  наблюдават увреждане на коронарните съдове (т.е. тези, които кръвоснабдяват сърцето), но също така и на малките съдове, които кръвоснабдяват нервите. По тази причине те имат закърнял усет за болка. Могат да развият стеснения на коронарни съдове и дори да получат инфаркт с много по-неясни симптоми в сравнение с другите хора.

 

Болката е много важен симптом, че има някакъв проблем. При хората със захарен диабет той често липсва. Лекарите трябва да са нащрек и да обръщат внимание и на нетипичните симптоми, за да не се пропуска моментът за адекватно и максимално ефективно лечение. 

 

Илияна Ангелова

Коментари