Публикация

Спешна проверка след смърт на дете в УМБАЛ-Плевен

Спешна проверка след смърт на дете в УМБАЛ-Плевен

Момченце на 1 година от Ловеч е починало в плевенската УМБАЛ „Д-р Георги Странски“.
Твърди се, че за 12-часовия престои в лечебното заведение медиците дори не са успели да му сложат абокат. По случая здравният министър Кирил Ананиев назначи спешна проверка, информира Нова телевизия.


На 10 юли семейството се прибрало от море с малкия Александър.

Детето вдигнало температура, започнало да повръща, имало стомашно-чревни проблеми

Родителите направили консултация с личен лекар, след това и в частна клиника - препоръчано било домашно лечение. В продължение на 3 дни температурата на детето не сe понижавала и затова родителите потърсили помощ в Университетската болница в Плевен.

Детето беше наистина в лошо състояние, но беше подвижно, плачеше постоянно, имаше температура към 37-38-39 градуса. Приеха го в детско отделение, в лаборатория, за да му бъдат направени кръвни изследвания. Настаниха ни в инфекциозно отделение. Навикаха ни какво правим в Плевен, защо сме дошли вечерта. Приеха ни. Сложиха му система, от която изтече много малко и беше спряна. Казаха ми да му давам останалото от двете банки през устата. На всяка глътка детето се изхождаше. Повиках сестрата, тя ми каза, че е важно, че не повръща

- разказа майката на Александър – Велислава Иванова.


По думите й на следващия ден сутринта детето се влошило, температурата му била 39,7 градуса. Даден му е антибиотик и урбазон.


„Малко след това детето започна да гледа в една точка и не реагираше по никакъв начин. Извиках ги. Удариха му два шамара, разбрах, че детето е изпаднало в шок. Тогава дойде жена – не знам сестра или лекарка беше, дойде още една жена и преместиха детето в друга зала – в кабинета, в който ни приеха. Сложиха му инжекция, поставиха му абокат на крака и го преместиха в друга стая. Сложиха му кислород. Това беше единственото нещо, което направиха за тези 3 часа, в които детето беше в шок. През останалото време сестрите се опитваха да намерят вени. Лекари от време на време само преминаваха”, разказа още майката.


„За мен това не е адекватно лечение. Искаме да се направи нещо, за да няма други деца като нашето. Мъката е огромна”, добави тя.

Адвокатът на семейството Стефан Гецов обясни, че е поискал ексхумация на детето

тъй като не му е направена аутопсия.

Касае се за престъпление, при което (…) при действията си лекарите и сестрите в болницата са постъпили немарливо или са проявили незнание, в резултат на което е настъпила смъртта на детето. Прокурорът, който беше избран на случаен принцип, си направи отвод. Това ще затрудни изключително разкриването на това престъпление, обясни адвокатът.

Говорителят на УМБАЛ - Плевен Момчил Цветков заяви, че

детето е прието с тежка чревна инфекция, силно обезводнено

Той изтъкна, че на детето 4 дни не е приложено адекватно лечение. В университетската болница е попаднало през нощта, в много тежко състояние.

Лекарите от плевенската болница не са знаели, че на детето е било приложено някакво, макар и неефективно, лечение. Виждат, че е в много лошо състояние. Имало е преглед на детето. Направени са пълни изследвания – микробиологични изследвания, фецес, кръвна картина, алкално-киселинен баланс, които преди това не са извършени. На малко дете не може да се влее цяла система, заяви Момчил Цветков.

Специалистът по медицинско право адвокат д-р Мария Петрова коментира, че

в България липсва стандарт за начина, по който се води медицинската документация

и по всяко време може да се впишат в документите извършени действия от медицински лица.


„Всичко, което се случва с детето, приключва на 14 юли. Епикризата е издадена 5 дни след това“, посочи тя.


„Не мога да приема обяснението на говорителя на болницата, че детето не е лекувано 4 дни. Това дете има личен лекар, който е направил някакви усилия, детето е преглеждано в частна болница. И не са безотговорни родителите - те просто са спазили указанията за продължаване на домашното лечение. Във времето, в което детето е прието в болницата, по думите на родителите лекарите са подходили с неохота и независимо от тежкото му състояние е имало въпроси - защо от Ловеч идват в Плевен, т.е. никой не изхожда от състоянието на детето и необходимостта му за лечение”, каза още адв. Мария Петрова.

 

Според нея за да стигне разследването до някакъв край, то „трябва да протича, адекватно, обективно и своевременно“, нещо, което към момента не се наблюдава.

 

„Не видях в медицинската документация да е отразено изследване на фецес. През цялото време детето е лекувано симптоматично и никой не е търсил причината за неговото заболяване. Не мога да приема оправданието, че родителите едва ли не се сещат твърде късно да лекуват детето си“, каза още адв. Мария Петрова.

 

Подробности може да научите тук.

Коментари