Публикация

В „Пирогов“ спасиха жена с мозъчен тумор, в Англия имала час за преглед за след 51 седмици

В „Пирогов“ спасиха жена с мозъчен тумор, в Англия имала час за преглед за след 51 седмици

Неврохирургът от УМБАЛСМ „Пирогов” доц. Венелин Герганов спаси жена с мозъчен тумор чрез брилянтна 3-часова операция. Пациентката е българка, която от 1987 г. е омъжена за англичанин, и двамата живеят в Англия.

69-годишната жената получава неописуемо силно главоболие и посещава лекаря си във Великобритания


Препоръчват й да пие болкоуспокояващо, защото има мигрена, и жената се прибира вкъщи. Главоболието не преминава, а сълзите от болка се увеличават.

Правят й скенер и той показва, че пациентката е с „парасагитален менингиом”

който принадлежи към доброкачествените новообразувания.


Проблематичното в нейния случай е, че доброкачественият тумор се намира на критично място в моторната област на мозъка, започва да расте, заради което засяга двигателните й функции и води до частична парализира.


Въпреки това, от голяма многопрофилна болница с развита насоченост към неврохирургията в Източен Съсекс, пациентката получава час за ЯМР (ядрено-магнитен резонанс) през месец май, но все още чака той да бъде разчетен.

За преглед при неврохирург, който да определи какво да бъде лечението й, пък получава час за след 51 седмици

Отказвайки да губи така ценното време през тези десетки седмици, тя се връща в София и доц. Венелин Герганов я оперира в „Пирогов”.


Прецизната интервенция продължава 3 часа

 

Доц. Герганов и екипът му отстраняват менингиома и спасяват пациентката.

Деликатното при операцията бе да не се засегне моторната зона и да се отдели туморът от венозните структури, сподели световнопризнатият неврохирург доц. Герганов.

Още на следващия ден след операцията пациентка посреща и екипа, и посетителите си с усмивка на лицето.


Нетърпеливо не пести възхищението си от пироговските неврохирурзи и бързината, с която в България пациентите стигат до специалист и получават адекватно лечение.
„В Англия ми обясниха, че при пациенти на моята възраст и с моята диагноза не е необходима операция, а мога да живея години с тумора. Попитах какво да правя с тази силна болка, а отговорът беше: „Ще свикнете да живеете с болката”.

Дойдох в България, направих си ЯМР, който беше разчетен след 35 минути

а онзи, който направих в Англия през месец май още не е разчетен, въпреки че сме на прага на август. За сметка на това отказаха да ми предоставят собствената ми медицинска документация. Искам да Ви кажа моята оценка за здравеопазването в България – Суперлатив към здравната система тук”, каза пациентката.


69-годишната жена има редовни здравноосигурителни права в България, което даде възможност да се лекува по здравна каса и наложи да заплати само консумативите, които НЗОК не покрива.


След няколко дни тя ще бъде изписана от неврохирургията на „Пирогов”. Лекарите са оптимисти за пълното й възстановяване и очакват след около месец да се е върнала към нормален начин на живот. В следващите месеци предстои активно продължаващо наблюдение на състоянието й.

 

Доц. Венелин Герганов е част от екипа на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” от пролетта на 2018 г. Той специализира неврохирургия в Клиниката по неврохирургия към МУ, София. и в International Neuroscience Institute в Хановер, Германия.


Провежда субспециализации в областта на хирургията на черепната основа, невроендоскопия, минимално-инвазивна и образно-ръководена неврохирургия (невронавигация), както и по гръбначна/спинална хирургия във Vienna, Австрия, в Германия и в САЩ.


Д-р Герганов е един от най-близките ученици и сътрудници на корифея на световната неврохирургия - проф. Маджид Самии. Учи питуитарна хирургия при проф. Р. Фалбуш, съдова хирургия при проф. Х. Берталанфи, ендоскопска трансназална хирургия при проф. В. Драф и спинална хирургия (Проф. Хармс и AO Spine).

 

В момента е старши лекар (Leitender Oberarzt) в International Neuroscience Institute в Хановер, Германия (директор проф. М. Самии) и неврохурург към Клиниката по неврохирургия на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ (началник клиника проф. д-р Николай Габровски).


Доцент по неврохирургия в Медицински университет - Хановер.


Автор е на над 180 научни публикации (1666 цитирания в международни публикации).
Автор и cъавтор в 31 интернационални англоезични учебници/монографии, сред които и най-авторитетния Youmans Neurological Surgery.


През 2013 г. излиза фундаменталната монография Surgery of Cerebellopontine Angle Lesions, автори на която са доц. В. Герганов и проф. М. Самии. Според данни на издателя Springer Verlag книгата се нарежда сред най-купуваните и влиятелни монографии в областта на неврохирургията (25 000 продажби. За справка: в света в момента практикуват около 40 000 неврохирурзи). В момента се подготвя превод на китайски език.


Член на редакционната колегия:

 

 • Clinical Neurology and Neurosurgery;
 • BioMed Research International
 • Neurosurgery Journal

Заместник-главен редактор:

 • International Neuroscience Journal

Рецензент в:
Neurosurgery, Neurosurgical Review, Clinical Neurology and Neurosurgery, Neurology India, J of Neuroimaging, Neuroimage, Neuroscience, International Journal of Computer Assisted Radiology and Surgery, World Journal of Surgical Oncology, Journal of Neurosurgical Sciences, Journal of Neurological Surgery – A, BioMed Research International, Asian Journal of Neurosurgery, World Neurosurgery, J of Neurosurgical Sciences...

 

Членство в медицински/научни дружества:

 • Европейска асоциация на неврохирургичните дружества;
 • Интернационално дружество по неврохирургия Маджид Самии;
 • член на Форума на младите неврохирурзи към Световната федерация на неврохирургичните дружества, 2005 – 2008 г.;
 • Германско дружество по неврохирургия;
 • Българско дружество по неврохирургия;
 • Европейско дружество по хирургия на черепната основа;
 • Германско дружество по хирургия на черепната основа;
 • Асоциация на университетските преподаватели, Германия;
 • Германско дружество по невромодулация.

Почетен член на:

 • Southeast European Neurosurgical Society (SEENS)
 • Macedonian Neurosurgical Association.

Научни грантове и награди:

Научно-изследователска стипендия на ÖAAD (Austrian Academic Exchange Office), Виена, Австрия, 07 - 12.1999 г.
Научно-изследователска стипендия на German Academic Exchange Office, Хановер, Германия, 09 - 12.2003 г.
Международна стипендия на Karl Storz за клинично приложение на невроендоскопията, 2006 - 2007 г.
Най-добър научен абстракт, Европейска асоциация по хирургия на черепната основа, 6th International Congress of the World Federation of Skull Base Societies and 10th European Skull Base Society Congress, Брайтън, Великобритания, 16 - 19.05.2012 г.

 

Преподавателска дейност:
Университет Магдебург, Германия, 2007 – 2009 г.

Медицински университет Хановер, Германия (от 2008 г.)

Член на PhD факултета на PhD програмата „Клинични невронауки“ на International Neuroscience Institute Хановер и Техеранския медицински университет.

 

Коментари