Публикация

Диагноза диабет = на прекаран инфаркт

Диагноза диабет = на прекаран инфаркт

Сърдечносъдовият риск при хората с диагноза диабет е равен на този при пациенти с прекаран инфаркт. Това заяви проф. Цветалина Танкова, ръководител на Катедрата по ендокринология в МУ в София. (Вижте като прикачен файл по-долу нейна презентация с подробни факти за диабета.)

 

У нас около 500 000 души са с диабет, но половината болни не знаят, че са с тази диагноза. Ето защо тези пациенти трябва да се търсят активно, както и другите, които са още във фазата на предиабет, подчерта проф. Танкова. 520 000 регистрирани в НЗОК с предиабет, диабет и свързаните с него усложнения, но много други не са включени в тази статистика, тъй като избират сами да плащат за терапията си. 

 

Защо захарната болест трябва да се търси активно:

 • тя е сърдечносъдово рисково състояние;
 • крие риск от други усложнения на очите, бъбреците, нервите;
 • благоприятства настъпването на инфаркти и инсулти.

Предиабетът също може да увреди очи, бъбреци и нерви

 

предиабетът трябва да се лекува, за да не стане на диабет.
"Хората с предиабет не разбират, защо трябва да се лекуват, тъй като нямат никакви осезаеми симптоми. Въпреки това състоянието е сериозен риск за сърдечносъдово заболяване, като още по време на тази фаза някои пациенти имат усложнения на очите, бъбреците и нервите", каза още проф. Танкова.

Предиабетът трябва активно да се търси. Това става лесно, с помоща на специално разработен въпросник. Става дума за хора, които имат следните рискови фактори:

 • първостепенен родственик с диабет. Ако са двамата родители - рискът е много висок.
 • всеки с наднормено тегло;
 • всяка жена, родила бебе над 4 кг;
 • жени с поликистозни яйчници;
 • хора с високи мазнини в кръвта (триглицериди, холестерол);
 • инцидентно установени високи нива на кръвна захар, която се нормализира впоследствие;
 • пациенти, преживели инсулти, инфаркти;
 • хора, които приемат продължително време (с  години) опеделени медикаменти;
 • пушат редовно.

Коварното е, че тези рискови фактори обикновено не вървят сами. Тези с родственици диабетици например често имат наднормени килограми, високо кръвно, високи триглицериди. Не всеки може да се изследва и проследява активно, но поне трябва да се ходи на профилактични прегледи. Хората с повишен риск да вземат мерки за себе си. Разбаротен е въпросник, с чиято помощ личните лекари могат лесно да установят дали един пациент попада в рисковата група. 

 

Когато се идентифицират лицата с висок риск, трябва да се назначат лабораторни изследвания: 

 • гликиран хемоглобин;
 • плазмена глюкоза на гладно;
 • натоварване с глюкоза.

Добрата новина е , че предиабетното състояние е обратимо. Вземе ли човек небоходимите мерки, може да се очаква, че той ще оздравее. Рисковата група с предиабет трябва активно да се лекуват. Има два терапевтични подхода: 

 • промяна в начина на живот;
 • медикаменти за понижаване на кръвната захар и сърдечносъдовия риск.

В рисковата група диабетиците са два пъти повече, отколкото сред останалите хора. Това е установено за пореден път в рамките на Програма за скрининг в Университетската болница по ендокринология. В нея са включени хора, които имат поне един рисков фактор. От тях половината имали завишени стойности на кръвната захар. Близо 17,5% се оказали с диабет срещу 7-8% в общата популация. 12 от 100 души с предиабет още в първата година станали диабетици. Ако не се лекуват, през следващите 5 г. почти всички ще се разболеят. 

Защо диабетът толкова често остава недиагностициран?

изследване за диабет

Основната причина е, че много пъти диабетът не води до никакви оплаквания. Неочаквано на някого му откриват кръвна захар със стойности 16 милимола или повече, а той е учуден: Ама мен нищо не ме боли!

Отделни покачвания на кръвната захар се неглижират. Като липсват други оплаквания, хората не осъзнават, че е крайно необходимо да вземат спешни мерки. 

Оплакванията идват от усложненията на диабета - диабетна ретинопатия, влошаване на бъбреците, диабетно стъпало, сърдечносъдови увреждания и др. Захарната болест не само уврежда различни тъкани и органи, но от нея се и умира.

На 6 секунди по света един човек умира от усложненията на диабета

Това е статистика на Световната диабетна асоциация. Микросъдовите усложнения са критерий за това, доколко добре е контролиран диабетът. При здрав човек покачването на кръвната захар от 5,5 на 11 милимола означава 10 пъти увеличен риск. Таргетите при лечението на диабета обаче не са свързани само с нивата на глюкозата. Тя е само върхът на айсберга. Трябва да се овладеят още редица критични стойности, свързани със затлъстяване, високи мазнини в кръвта, проблеми с кръвосъсирването и др. 

Над 60% от хората с диабет имат и високо кръвно, а 56% - 90% имат наднормено тегло. 

Как се провежда контролът

наднормено тегло затлъстяване

Основното е проследяването на ключови лабораторни изследвания - плазмена глюкоза, гликиран хемоглобин, но и на мазнините в кръвта, на кръвното и фактори, свързани с наднорменото тегло.

Неприятното е, че въпреки все по-модерните терапии и възможности за лечение, едва половината постигат контрол на кръвната си захар.

Има и друго - гликираният хемоглобин например дава средната стойност за три месеца назад. Само че не казва нищо за амплитудата на колебанията в стойностите. Пациенти с относително стабилни нива са в по-малък риск от други, които прежевяват резки скокове - от хипогликемия до много високи стойности на глюкозата. 

През последните години работи се изключително много, търсят се индикатори, за да се разберат колебанията. Това е възможно да се проследи чрез специални устройства - сензори, които обаче засега не се покриват като изследване от НЗОК. 

 

Автор Илияна Ангелова 

Прикачени файлове

Tankova_Borovetz_26_07_2019.pdf

Коментари