Публикация

Проф. Генчо Начев и проф. Никола Владов със съвместна уникална операция

Проф. Генчо Начев и проф. Никола Владов със съвместна уникална операция

В УМБАЛ „Света Екатерина“ извършиха уникална едноетапна операция на сърдечносъдов проблем и туморно образувание


Пациент на 73-годишна възраст постъпва по спешност в УМБАЛ „Св. Екатерина“ със значима аневризма на коремната аорта с размери 10/8.5 см и данни от комптърно-томографско изследване за изтъняване на стената и непосредствена заплаха от руптуриране (спукване).


При извършената коронарография се установява и триклонова коронарна болест на сърцето, показана за хирургично лечение. От направената колоноскопия се установява туморен процес на границата колон-сигма с хистологични данни от биопсията за злокачественост.


На разширен лекарски консилиум се взема решение на един етап (едномоментно) да се оперират аневризмата и тумора, а на втори етап да се извърши хирургичната реваскуларизация на сърцето.

Операцията с продължителност шест часа е извършена от смесен екип

– сърдечносъдов, под ръководството на директора на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев, и коремен, ръководен от проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА.

Аневризмата е премахната успешно и заместена с протеза

а след отстраняване на тумора чревният пасаж е възстановен по естествен път. Болният на втория ден след операцията е изведен от реанимацията, раздвижен и с възстановен чревен пасаж.


На втори етап на лечението след месец ще се извърши аортно-коронарен байпас по повод диагностицираните стеснения на коронарните съдове.

Коментари