Публикация

Когато зачеването на бебе закъснява...

Отговори на въпросите, които задаваме най-често при трудно зачеване...


Взимането на решение за раждане зависи от различни фактори – кариера, спестявания, битови условия... Често когато партньорите преценят, че са готови да създадат дете, желанието им не се осъществява така бързо, както те биха искали, и те започват да се тревожат и да се питат каква е причината за това.

Доказано е, че женската плодовитост започва да намалява още след 27-годишна възраст, а бременността на 37 години вече се определя като бременност в напреднала възраст.

По официални данни над 6 милиона американки в детеродна възраст не могат да забременеят, а дори и при фертилните двойки шансът за забременяване при всеки цикъл е само 20%.

Според американските специалисти по репродуктивно здраве няма данни за някакъв общ спад в плодовитостта, а просто жените се решават да станат майки все по-късно.

Кои са най-подходящите дни за забременяване?

Най-благоприятният период за забременяване включва 6-те дни в месеца, които започват 5 дни преди овулацията и свършват 1 ден след нея. Това е така, защото спермата (тя „оцелява” над 100 часа) трябва да достигне горната част на тръбите на яйчниците (фалопиевите тръби) в момента, когато яйцеклетката се спуска от яйчника.

Забременяването е по-вероятно при полов контакт преди овулацията, а не след нея. Най-добрата стратегия за забременяване е да се прави секс поне през ден в периода на тези 6 фертилни дни.

За съжаление периодът на овулация се фиксира трудно. Дори и при редовен менструален цикъл - на всеки 27 дни, овулацията не се случва непременно по едно и също време всеки месец. Това може да се установи със специален тест, но пък докато го правите, вече ще сте загубили няколко фертилни дни.

Американски учени от Джорджтаун препоръчват на жените с менструален цикъл от 26 до 32 дни да правят секс през ден от осмия до 19-ия ден след идването на менструацията.

Може ли при определени секс пози да се забременява по-лесно?

Според лекарите позата по време на половия контакт не оказва влияние на плодовитостта. Също така не е необходимо да стоите на главата си и с краката нагоре след приключването на акта.

Истината е, че спермата се влива за минути в секрета на цервикалния канал, откъдето през следващите няколко дни преминава в матката. Повдигането на таза с възглавница или по друг начин по време на еякулацията няма да увеличи шанса за забременяване.

Може ли да се предскаже трудното забременяване?

Не, за съжаление. Обикновено причинителите за безплодието, като например кисти и фиброза на яйчниците, хламидия, не дават никакви симптоми и не се диагностицират, докато жената не поиска да забременее и не отиде на преглед.

Изключение прави ендометритът, при който се усещат болки по време на секс и на менструация.
Затова е необходимо жените в детеродна възраст да се преглеждат редовно при гинеколог.

Защо възрастта е важна за забременяването?

Възрастта е главният определящ фактор за забременяването. Чували сме и за 50-годишни жени, които по чудо са родили след лечение срещу стерилитет, но истината е, че дори и да се приложи методът ин витро, шансовете на една жена на 45 години да роди са само от 1 до 2%.

Причината е, че с остаряването здравите яйцеклетки на жените намаляват. И че около 35-годишната възраст механизмът на отделянето на яйцеклетките започва да се нарушава и овулацията става по-трудно и по-рядко.

Проверете с тест дали отделяте яйцеклетка всеки месец. Може да имате стотици или хиляди яйцеклетки, но само няколко от тях ще узреят достатъчно, за да бъдат отделени от яйчниците ви. 

И все пак, благодарение на напредналите технологии за зачеване, в днешно време значителен брой жени раждат деца между 30- и 40-годишна възраст. Статистиката показва, че между 1990 и 2005 г. в САЩ броят на децата, родени от майки на възраст между 35 и 39 години, е нараснал с 52%, а от майки между 40 и 44 години се е увеличил двойно в сравнение с 1981 г.

Безкрайна ли е фертилността?

Женската фертилност започва да намалява след 30-годишва възраст, а вече към 40-те години и след това се понижава все по-бързо. Същото е и при мъжете, само че при тях това става по-бавно. След 30-годишна възраст нивото на тестостерона на мъжете спада с 1% всяка година, в резултат на което броят на сперматозоидите им намалява.

Има няколко признака, които може да показват намален брой на сперматозоидите. Един от тях е наднорменото тегло. Колкото повече тлъстини има мъжът, толкова по-ниско е нивото на тестостерон в организма му.

Друг признак са малките (по-малко от 3,7 см в диаметър) или увисналите тестиси. Причината за това може да е наличието на варикозни вени в областта, което води до намаляване на броя на сперматозоидите и нисък тестостерон.

Тези проблеми са лечими. В днешно време има процедури, като например изолирането на най-жизнените сперматозоиди от останалите, които са дефектни, и в 99% от случаите мъжкото безплодие може да се излекува. 


Може ли антидепресантите да попречат на забременяването?
Общо взето тези лекарства не влияят на менструалния цикъл и на фертилността, освен някои медикаменти срещу биполярно разстройство. Лекарите не окуражават пациентите да спират антидепресантите заради риска от изпадане в депресия.

Знае се, че здравите и щастливи жени имат по-здрава бременност. Употребата на антидепресанти не е желателна за бременните жени, но трябва да се преценят рисковете от тяхното спиране. Досега няма данни, че антидепресантите предизвикват увреждания на плода.

Някои специалисти обаче твърдят, че антибиотиците и антихистамините предизвикват промени в секретите в цервикалния канал, които затрудняват свързването на сперматозоида с яйцеклетката.
 
Може ли притесненията да попречат на зачеването?

Според проучване на американски учени, 64% от жените смятат погрешно, че стресът затруднява забременяването. Има и лекари, които изказват същото мнение, но няма научни доказателства за някаква връзка между стреса и безплодието.

Изводът на лекарите е, че трябва да се отпуснете, да се съобразявате с биологичния си часовник и да вярвате, че шансовете да заченете са на ваша страна. 

Коментари