Публикация

Революционна технология ще превръща мислите в текст

Революционна технология ще превръща мислите в текст

Първи стъпки към техно-телепатия

Да трансформират мозъчните сигнали за реч в писмени изречения е последният пробив на изследователски екип. Целта на проекта е да помогне на пациенти с тежки увреждания, които имат говорни затруднения. 

Революционният софтуер ще помага от мислите да бъдат извличани конкретни думи,

които да бъдат превръщани в писмен текст максимално близко до естествения говор. 

Журналът Nature, където е публикувано съобщение за проекта, съобщава, че в настоящия си вит софтуерът за четене на мисли може да функционира правилно само за набор от фрази, на които е обучен. Това обаче, според изследователския екип, е първата крачка към по-мощна система, която ще може да

декодира в реално време думите, които човек възнамерява да каже

Финансираният от социалната мрежа  Facebook може да се окаже сполучлив ход

към техно-телепатията. При нея участниците в разговора може да не говорят, а да си изпращат директно мислите един на друг. Това обаче е все още далеч в бъдещето, заради необходимостта от много по-съвършен алгоритъм, достатъчно добър мозъчен чип и бърз безжичен интернет, през който може да става трансфера на мислите.

телепатия, техно телепатия

Как ще се случи "четенето на мисли"

За да функционира софтуерната система е необходимо пациентите да имат поставени миниатюрни електроди в мозъка. Те ще разчитат мисловните импулси и ще могат да ги трансформират в текст.

За да бъде това възможно,  е необходимо да се продължи картографирането на мозъка и да се създадат по-добри алгоритми, в съчетание с по-мощни компютри. Според учените до няколко години това ще бъде факт и в близко бъдеще парализирани хора ще могат да комуникират много по-плавно, отколкото със съществуващите устройства, следящи потрепванията на лицевите мускули и движенията на очите.

 

 

Коментари