Публикация

Морски отит при деца - как се лекува

Морски отит при деца - как се лекува

Болка и заглъхване в ухото, както и намален слух води доста деца направо от плажа в кабинета на д-р Любен Попов, УНГ.  Става дума за т.нар. “морски” отит. Понякога от ухото изтича и гноен секрет. Кожата на външния слухов канал (външното ухо) се възпалява, след като различни микроби попадат там и намират микроскопични ранички, чрез които да проникнат. 

 

Това е по-скоро кожно заболяване, но тъй като симптомите са в ухото, родителите търсят помощ при УНГ специалисти. Микробите, които причиняват инфекцията, обикновено са няколко в комбинация. Затова по принцип изобщо не съветвам да се ползват клечки за уши при децата. Врата за микробите се оказва нарушената кожна бариера във външния проход - малка раничка, одраскване или дори микроскопични наранявания от прекалено агресивно почистване на ушите. 

 

Така много лесно на мястото при къпане или плуване попада замърсена вода. По-често се случва след ходене на басейн или язовир, по-рядко в морето, където наблизо може да се изливат отпадни води. Няма специфична възраст за морския отит. Засегнати са децата, които влизат във водата, тоест по-скоро тези над 1 г. 

Симптомите включват болка и оток

д-р Любен Попов

Д-р Попов припомня основните симптоми:

  • болка;
  • намаление на слуха;
  • подуване на ушната мида;
  • изтичане на секрет от ухото (по-рядко).

Колкото по-дълго се изчаква с посещението при детсик УНГ специалист, толкова по-изразени са симптомите. В повечето случаи е засегнато само едното ухо, но в по-редки случаи може да се получи и двустранно. 

 

Диагнозата не е трудна - достатъчно е лекарят да огледа ушния канал и да чуе оплакванията на пациента. На мястото се виждат оток и зачервяване на кожата. Понякога са необходими и допълнителни изследвания - ако от ухото изтича гноен секрет. Микробиологично изследване може да даде допълнителна информация, но д-р Попов не чака резултатите, за да предпише лечение. Причината е, че този отит е много болезнен и не може да се чака. 

Лечението е с мехлеми или антибиотик 

За облекчаване на възпалението в канала се дават противовъзпалителни мехлеми, които се нанасят на мястото. Болкоуспокояващи лекарства също помагат. Ухото се пази от вода поне за 10-14 дни, колкото продължава и лечението. Понякога се налага и предписване на антибиотик през устата. Назначаването му се преценява внимателно, защото в определени ситуации той може дори да създаде допълнителни проблеми. Ако вина за възпалението имат гъбички, антибиотикът само стимулира размножаването им. УНГ специалистът може лесно да разпознае по клиничната картина дали гъбички имат вина за възпалението.

 

Самолечението не се препоръчва, защото само адекватната терапия предотвратява усложненията. Морските отити трябва да се лекуват правилно, защото са склонни да хронифицират. Има риск възпалението да премине в кожна екзема за цял живот. Има реален риск при всяко ходене на море и басейн да се отключва болка в ухото и да се налага отново лечение. 

Как да се пазим от морски отит

как да пазим децата на плажа

Ето какво съветва д-р Любен Попов, за да не боледуват децата от морски отит. Само влизането на вода в ушния канал не може да създаде сериозен проблем, нормално е това да се случва, когато малките лудуват. Все пак е добре след къпане в басейн, море или язовир да изтръскаме ушите от водата. Ако детето е по-голямо и разбира, може да скача на един крак с наклонена настрани към него глава. Помага и внимателно подсушаване на ушната мида с хладка струя въздух от сешоара.

 

Използването на клечки за уши да става само за видими с просто око замърсявания. Прекаленото отстраняване на ушната кал не носи ползи, защото тя има защитна роля. Освен това клечките може да предизвикат онези микроскопични наранявания, чрез които се получава морският отит.

 

Внимателно избирайте местата за плажуване. Съвременните системи за филтриране и почистване на басейните гарантират висока степен на защита от инфекции, но има и остарели басейни, където водата само се хлорира. Част от микроорганизмите обаче са резистентни на всякакви видове почистващи средства. Съветът към родителите е да бъдат бдителни и ако водата видимо не е чиста или има странна миризма, да не оставят децата да играят там. През лятото децата са във ваканция, ходят на село и се къпят в микроязовири, които не се пречистват. Там може да има застояла вода. 

Коментари