Публикация

Лекари настояват за Национална програма за диабета

Лекари настояват за Национална програма за диабета

Създаването на Национална програма за борба с диабета е спешно необходима на страната ни. Това заяви проф. Сабина Захариева, която е главен координатор на експертния съвет по ендокринология при Министерството на здравеопазването (МЗ) и директор на университетската специализирана болница по ендокринология. Според нея Националната  диабетна програма трябва да включва обучение на болни, скринингова програма и поддържането на реално функциониращ Национален диабетен регистър.

Всички тези инициативи трябва да се реализират с финансовата и административна подкрепа на държавата, защото диабетът е заболяване с огромно социално значение и засяга много хора в работоспособна възраст. 

Презентацията на проф. Захариева по темата може да намерите като прикачен файл в края на статията.

Липсват скринингови програми

На първо място чрез програмата трябва да се подобри първичната и вторичната профилактика. У нас липсват скринингови програми, които да обхванат големи групи население. Болниците сега могат да ги правят по три финансови направления: по линия на държавата, на спонсори, и на фармацевтични фирми. Застрахователите и работодателите също биха могли, каза тя. Тя беше категорична, че за да бъде овладян диабетът в ранните стадии, когато кръвната захар започва да се повишава, е необходимо създаването на национална скринингова процедура.

 

Друг сериозен проблем е, че почти две трети от българите (61%) не познават  симптомите и спецификите на диабета. Повече от 50 на сто от диагностицираните не са посещавали кардиолог.  Една част от пациентите със захарна болест не са регистрирани в НЗОК. Причината е липсата на ефективна реимбурсация на лекарствата, което обезсмисля купуването им с рецептурна книжка. Хората предпочитат да си ги купуват сами, затова и страната ни е на едно от водещите места в Европа по доплащане на лекарства и медицински услуги.

Получават ли всички диабетици необходимото лечение

Деян Денев говори за нуждата от ранна превенция на диабета.

Създаването на Национална програма ще позволи да се проследява дали всички нуждаещи се пациенти имат безпрепятствен достъп до лечение, как се повлиява заболяването от лечението, какъв е контролът върху него и намаляват ли късните усложнения. Деян Денев (на снимката), директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), подкрепи думите на проф. Захариева. Той подчерта, че най-напред трябва да има добра превенция, за да се постигне добър контрол на диабета.

 

Захарната болест, известна още като старчески диабет, добива все по-голямо значение на фона на увеличената продължителност на живота и застаряването на населението. Втората цел на една национална диабетна програма е да се търсят тези близо 300 000 души, които сега не знаят, че развиват предиабет и диабет, не се лекуват и не го контролират, допълни Денев. 

 

Годишната  инвестиция на държавата в лечението за диабет е 550 млн. лева. Това означава, че на човек се падат около 1000 лв. за този период, като 60% от въпросните 550 млн. лева държавата дава за лечение на усложненията. Разбира се, много средства биха могли да се спестят, ако това лечение е било проведено на по-ранен етап. Така и хората биха запазили по-добро качество на живот. 

 

Новите терапии и все по-добрият контрол на кръвната захар водят до увеличение на продължителността на живота при диабетиците с една година. Въпреки това броят на хората с усложнения все още остава висок.

УСБАЛЕ провежда собствен скрининг

В момента в УСБАЛЕ се провежда скринингова програма. Тя обаче не е подкрепена от държавата, а се финансира по международна линия или чрез спонсори.  За около три години тя е обхванала 6000 души, разказа проф. Захариева. Най-напред пациентите попълват въпросник, за да се оцени риска и на втори етап, ако се наложи, се преминава към кръвни изследвания, разказа още тя.Профилактиката и превенцията са от ключова роля за преодоляване на епидемията от диабет. Предиабетът е напълно обратим и ако това състояние се установи достатъчно рано, то човекът може изобщо да не се разболее. „Обучението трябва да започне още от първичната профилактика, което включва ранен скрининг за диабет и преддиабет. Тук може да се разчита на пълен успех.

 

Илияна Ангелова

Прикачени файлове

NDP Prof. Zaharieva.pdf

Коментари