Публикация

И болница „Д-р Г. Странски” в Плевен спира плановия прием на пациенти

Университетската болница „Д-р Георги Странски” в Плевен спира плановия прием на пациенти, обяви изпълнителният директор на лечебното заведение доц. Димитър Стойков.


Мярката се налага заради определения делегиран бюджет на болница за този месец, който е намален до 65%. Заради това здравното заведение ще обслужва само пациенти по спешност, като от септември, когато се очакват да се даде нов бюджет, който ще е до края на годината, плановият прием ще се възстанови.

Медицинските изделия като ендопротези, пейсмейкъри и др. ще се отпускат само с подпис от директора. Дали те са жизнено необходими за пациента ще решава комисия от трима специалисти в съответната област.

Доц. Стойков съобщи, че от март досега болницата работи с бюджет от 80%, като очакванията му са, че в края на годината разликите, които им дължи здравната каса, ще се изплатят.

Той поясни, че делегираният бюджет на лечебното заведение е определен на база показатели от август миналата година, а не върху данните от деветмесечието, откогато е директор.

Само за последните три месеца броят на пациентите е нараснал с 8-10%, а приходите - с 16 на сто, отбеляза доц. Стойков.

В момента болницата обслужва пациенти, нуждаещи се от спешна помощ, от областите Плевен, Ловеч, Враца, Габрово, Велико Търново, Свищов и Видин. За половин година приемът на спешните случаи в университетската болница е нараснал с 50%, като лечението на тези пациенти струва скъпо на лечебното заведение.

Според справка 99% от спешността е скъпа и клиничните пътеки са губещи, посочи доц. Стойков и допълни, че основно тези хора са с мозъчно-съдови, сърдечни заболявания или се нуждаят от спешна хирургична операция.

За първите шест месеца на годината плевенската болница е лекувала за своя сметка над 900 пациенти, като те са здравно неосигурени или приведени от други лечебни заведения, за което касата не плаща. Десет пъти по-скъпо излиза на болницата терапията на тези болни, защото са с тежки заболявания.

Въпреки кризата в болницата няма да се правят съкращения на медицинския персонал. В момента средната брутна работна заплата е 666 лв., а през миналата година е била 581 лв.

Според разчетите на доц. Димитър Стойков за година ръстът в заплащането на всички работещи в болницата е с 14,47%. Възнагражденията на медиците са се увеличили най-много – с 18,47%.

За август работещите в университетската болница няма да получат допълнително материално стимулиране от клинични пътеки, но ще вземат добавките си за юни и юли, каза още директорът на УМБАЛ-Плевен.



Коментари