Публикация

ВМА сподели опит в лечението на малките хора с гости от Испания

ВМА сподели опит в лечението на малките хора с гости от Испания

Специалистите от Военномедицинска академия (ВМА) да се включат активно в мрежата от лекари от Европа и САЩ, които се борят с предизвикателствата при лечението на малките хора.

 

Такава покана отправи Кармен Алонсо, основател и координатор на испанската фондация АЛПЕ, която от години работи за каузата. Организацията помага в лечението на малките хора, като ги свързва с общност от различни специалисти – ортопеди, кардиолози, пулмолози, хирурзи и т.н.

В мрежата участват изтъкнати лекари от Испания, Франция, Швейцария и САЩ

Гостите от АЛПЕ се запознаха на място с програмата, по която ВМА лекува малките хора у нас. Между Академията и Национална организация „Малки български хора” е подписано второ поредно споразумение. Благодарение на него, десетки пациенти от цялата страна се консултират с предимство в Поликлиниката на ВМА. А няколко от тях са оперирани успешно от ортопедите, уролозите и неврохирурзите на болницата.

Малките хора имат възможността да контактуват директно с началника на Поликлиниката д-р Иван Христев, както и с шеф-екипа в Спешна помощ. Готови сме да положим още усилия, за да предложим на тези пациенти най-добрата медицинска грижа

 

- изтъкна заместник-началникът по учебно-научната дейност полковник доц. д-р Георги Попов.


„За нас ще бъде интересно да контактуваме с колегите от Европа и заедно да решаваме сложни медицински казуси”, коментира пък поканата за сътрудничество заместник-началникът по диагностично-лечебната дейност полковник доц. д-р Владимир Василев.


„Във ВМА не се гледа малките хора като на банкноти, а като на човеци! В тази болница, колкото и да е натоварена, за нас няма: „Ела утре!”. Всичко се случва днес”, разказа на испанските си колеги инж. Светослав Чернев, президент на „Малки български хора”.

Коментари