Публикация

Уникална операция в УСБАЛ по ортопедия в Горна баня

Новият метод е приложен благодарение на финансирания от Фонда за лечение на деца имплантант.


Днес в Специализираната болница по ортопедия в Горна баня екип под ръководството на доц. д-р Евгени Медникаров извърши уникална операция на дете, страдащо от остеогенезис имперфекта, наричана болест на стъклените кости. За децата с това тежко страдание научаваме обикновено в хода на различни благотворителни кампании.

Заболяването е генетично и се свързва с много често счупване на дългите тръбести кости най-вече в областта на долните и горните крайници, което води до сериозно инвалидизиране и тежки изкривявания. Това затруднява както движението, така и използването на ръцете, поясни доц. Медникаров, който е и изпълнителен директор на болницата.

Благодарение на поставения днес модерен имплантант костите на 7-годишния пациент няма да се чупят постоянно и няма да е нужно всеки път да бъде подлаган на хирургична интервенция. А тя при някои деца се налага докато растат, т.е. до 16-годишна възраст, да бъде извършвана над 15-16 пъти. 

В какво се състои новият метод? Специалният „растящ” пирон се поставя вътре в съответната дълга тръбеста кост, която е счупена или ще бъде счупена поради заболяването, поясни доц. Медникаров. Пиронът се фиксира в горната и долната част на костта и заедно с нейния растеж той, подобно на антена, се удължава, като до завършването на растежа на костта не се налага да бъде сменян многократно, каквато беше практиката досега. Освен това при евентуална нова фрактура (което е характерно за заболяването), се предотвратява получаването на огромни изкривявания, а костта  запазва своята нормална надлъжна ос.

Макар методът да се практикува в света от няколко години, причината у нас операцията да не е все още рутинна са финансови. Съвременният имплантант на фирмата JSEVRO е скъп - около 8 хил. лева. За първи път сега сумата за лечението на това заболяване е платена от Център „Фонд за лечение на деца”. Една подробност, която не е за пренебрегване -  във водеща европейска клиника, заедно с престоя и оперативната интервенция цената достига до 30 хил. евро.

„Имаме както научния, така и техническия потенциал, липсват ни само средства за закупуване на модерни имплантанти, за да се провежда лечението тук. Затова нашият апел е фондът за лечение на деца, с който работим прекрасно, да финансира по-регулярно, за да поемем всички нуждаещи се деца, вместо държавата да заплаща тяхното лечение в чужбина”, каза доц. Медникаров.

Той уточни, че броят на децата, които имат нужда от такава операция, не е много голям – около 500 - но това в никакъв случай не бива да е причина проблемът да се неглижира, защото става дума за тотално инвалидизирани деца, които изискват неотлъчна грижа в семейството, както и много средства за постоянно извършваните хирургични интервенции.


Коментари