Публикация

Болници искат 900 лв. на ден за стая и 10 лв. за пренасяне на болен

Болници искат 900 лв. на ден за стая и 10 лв. за пренасяне на болен

Някои лечебни заведения у нас имат много високи такси, като се калкулират дори дейности като справка за точния час на раждане, пренос на болен на етаж, ползване на безжичен интернет, близо 900 лв. е ВИП стая на ден.


Това съобщава в новия си брой в. „Сега“, като се позовава на ценоразписа на болниците, публикуван в регистъра на Министерството на здравеопазването.

Регистърът доста закъсня, но все пак наскоро министерството го публикува

 

Той включва както цените на лечението в случаите, когато то не е поето от здравната каса - например за неосигурени, така и таксите, които болниците имат право да налагат, а също и колко струва изборът на екип или лекар, за които има нормативен таван - не повече от 900 лв. за екип и 500 лв. за лекар.


По закон не се искат пари от пациентите за лечение, поето от здравната каса, но

лечебните заведения могат да таксуват прегледи без направления и немедицински услуги

Някои от тях се възползват от възможността доста добре. Касата не плаща за голяма част от медицинските изделия, които се налагат при хирургично лечение, и те също се поемат от пациентите. Повечето болници обаче са спестили точно тази информация - колко струват винтове, плаки, стентове и т.н., отбелязва изданието.


Според официалния ценоразпис в МЗ

 

първенец по цени се оказват болниците от веригата „Аджибадем“

 

В една от тях - „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда“

прегледът при хабилитирано лице е 160 лв.

а ако не е при доцент или професор - 140 лв. - най-висока цена от всички болници в регистъра. Извънредният преглед е 210 лв. Има и „хоспитализационен преглед“ - 25 лв., както и „анализ и интерпретация на резултати от предходен преглед в кабинета“ - 33 лв., предродилна консултация (извън НЗОК, вкл: преглед, ехограф, беседа) - 70 лв.

Пациентът има право на „избор на консултант“ - от 625 до 2500 лв. според операцията

Има и цени за „допълнително поискани услуги“ - 200 лв., „такса битово обслужване“ - от 40 до 150 лв. според престоя и клиниката, „пакет поискани и предоставени дейности“ - от 60 до 3500 лв., допълнително обслужване, свързано с престоя на пациента в лечебното заведение извън осигурените здравни и общи грижи“ - от 35 до 400 лв.


Различните самостоятелни стаи варират от 85 до 250 лв. на ден - най-скъпа е стая студио със завишени условия, има и такса „ползване на място за багаж“ - не повече от 12 часа и с неголеми размери - 2 лв.


В пакет „Грижа за детето“ фигурира „избор на лекуващ лекар - оператор за извършване на високоспециализирана съдова операция с много голяма сложност и много висок оперативен риск“ - 1700 лв.


В друга болница от веригата – „Сити клиник“ с база на Околовръстното шосе в София - преглед при хабилитиран лекар е 133.10 лв. 24 часа „допълнително обслужване, свързано с престоя, извън осигурените здравни и общи грижи“ е 396 лв. За „самостоятелна стая с допълнителни битови възможности от понеделник до четвъртък“ се плаща 874 лв. на ден. Същата стая от петък до неделя струва 599 лв. на ден. Втора клинична база на болницата - на „Цариградско шосе“ - е по-евтина: самостоятелната стая с допълнителни битови възможности от понеделник до четвъртък е само 795 лв. на ден.


От публикацията научаваме и какъв е ценоразписът в друга частна болница в столицата – „Софиямед“. Изборът на екип и лекар не надвишава тавана от 900/500 лв. Има обаче ценоразпис за спешното отделение - прегледът е 35 лв., а престой за наблюдение до 6 часа - 100 лв., до 24 часа - 150 лв. Самостоятелната стая е 120 лв. на денонощие, пакетът нормално раждане - 1700 лв.

В „Майчин дом“ прегледът при професор е 100 лв., до толкова може да е цената и в „Св. Иван Рилски“

Във Военна болница, „Пирогов“ и УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив цената е 60 лв., в „Св. Анна“ - 80 лв. В болниците в по-малките градове се плаща по 20-30 лв.
Всекидневникът коментира, че цените на избор на екип или лекар в големите болници често са максимално позволените по наредба, а в по-малките рядко ги достигат. В болницата в Кърджали например изборът на екип е 500 лв., а в Исперих - 350 лв. В Карнобат и Кюстендил не е посочена такава цена, но пък в Кюстендил има такса „носене болен на етаж 8-13 часа - 10 лв. брой“.


В „Майчин дом“ се плаща за „справка за точен час на раждане“ - 20 лв., документът за припознаване на новородено е 40 лв. В „Св. Георги“ в Пловдив дете се припознава само за 10 лв. В МБАЛ „Света София“ за доставка на документи от архив се плаща 50 лв., 8 лв. на денонощие е таксата за безжичен интернет.

 

В УМБАЛ „Дева Мария“ в Бургас пък за самостоятелна стая при нормално раждане се плащат 1250 лв. за целия престой, при цезарово сечение - 2000 лв., а ако стаята е лукс, цената е съответно 2200 и 3000 лв.

Коментари

Много съм любопитна в какво се състоят толкова битовите услуги ,за които да се плаща 874 лв на ден.По този начин се оформят заплатите в частните болници на лекарите .Ако това го няма просто тези болници ще се бият за лекари и ще останат без тях!!