Публикация

Дете от Русе е със съмнение за западнонилска треска

Дете от Русе е със съмнение за западнонилска треска

Има сериозни съмнения, че малко дете от Русе е заболяло от западнонилска треска. Предстои днес да излязат резултатите от изследванията.

 

Aко пробите се окажат положителни, това ще бъде първият доказан случай на болестта за тази година в страната, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред bTV.


Експертът поясни, че

децата преживяват инфекцията без сериозни последствия

Тя се проявява с възпаление на мозъчните обвивки. Заболяването, което се предава чрез ухапване от комари, обаче е опасно за възрастните хора.

Миналата година у нас e имало 15 случая на западнонилска треска

като два са завършили фатално.


Проф. Кантарджиев посъветва да се ползват естествени средства като чесън, мента и лавандула, които отблъскват комарите. Добри препарати против насекоми се предлагат в аптеките.


Специалистът отправи

съвет към родителите

– да внимават с хигиената на децата си особено при затопляне на времето, тъй като ентеровирусите също са опасни.

 

Миналата седмица Националната референтна лаборатория е доказала 4 случая на възпаление на мозъка от ентеровируси при деца. Лятно време те се предават чрез мръсни ръце и замърсена храна.

Трябва да се спазва абсолютна хигиена на ръцете, храната да се подбира внимателно и да се пие чиста бутилирана вода, особено когато семейството е на курорт, категоричен е директорът на НЦЗПБ.

Той допълни, че

ентеровирусите причиняват при 1 на 1000 души възпаление на мозъка

„Слава Богу, децата са добре и може би няма да има никакви последствия за тях от заболяването“, допълни проф. Кантарджиев.

Коментари