Публикация

Проф. Пилософ: Няма „прекалено високи цени“, ако на лечебния център е дадено правото да ги формира

 Проф. Пилософ: Няма „прекалено високи цени“, ако на лечебния център е дадено правото да ги формира

Частните лечебни заведения сами формират цените си, когато нямат договор с НЗОК.


Това каза проф. Владимир Пилософ от Изпълнителната агенция „Медицински надзор” пред Нова телевизия по повод на случая, при който частен медицински център в Златни пясъци издаде фактура за 530 лв. за преглед и промиване на ухо.


„Други са органите, които трябва да проверяват целесъобразността на цените и доколко са обосновани. Нашата задача е да проверим доколко лечебното заведение отговаря с правилата на постановките на закона. (…)

Няма прекалено високи цени

След като на лечебното заведение е дадено правото да формира цени, какво означава прекалено висока и прекалено ниска? В крайна сметка затова има различни типове лечебни заведения. Единственото изискване към лечебни заведения, които нямат договор с НЗОК, е цените им да са публично обявени”, добави проф. Пилософ.


Той обясни, че все още не са изготвени констативните протоколи на медицинския център в Златни пясъци.


Изпълнителната агенция „Медицински надзор” извършва и в момента

проверки на лечебните заведения по Черноморието

До момента не е отчетен ръст на нарушенията спрямо миналата година.


Подробности – във видеото по-долу.

Коментари

Петър  Галев
7 авг 2019 15:10

Крайно време е всички да разберем, че медицината е скъпа работа. Със сигурност цените на медицинските дейности у нас ще се доближават до тези в Западна Европа. В нашата страна проблем са доходите, те са ниски. При липсата на лекари и сестри, за да ги има изобщо, ще трябва да получават доходи, сравними с тези в държавите, където ги канят на работа. На мен ми се виждат високи цените в заведенията по морето и на други реални и псевдоатракции, но не виждам особени оплаквания от това...