Публикация

Предлагат промени в Наредбата за специализациите

Предлагат промени в Наредбата за специализациите

Ръководството на Българския лекарски съюз обсъди с млади медици и бъдещи специализанти новата Наредба за придобиване на специалност.


Срещата се проведе по искане на лекари-специализанти и завършващи студенти по медицина.


Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, проф. Николай Габровски, зам.- председател на БЛС, и д-р Нели Нешева, член на УС на БЛС, участваха в разговорите, дали началото на ползотворно сътрудничество.

Младите лекари представиха позицията си относно промените в наредбата

Тя предвижда заплатите на лекарите-специализанти вече да се поемат от държавата, а не от болниците. По новите правила, младите лекари, които специализират на държавна издръжка, ще трябва да работят три години в посочени от МЗ лечебни заведения. В случай, че специализантът не изпълни задължението си, той ще трябва да връща заплатите, получените по време на специализацията.

 

Ръководството на БЛС предложи на младите лекари да „влязат в обувките“ на здравния министър и да дадат идеи за държавна политика, която да е в полза и на лекарите и на населението, което също има нужда от специалисти.

Здравната политика е да намериш начин да субсидираш и да осигуриш лекари, които да се грижат за хората. Такава политика трябва да има. Пътят, който е избран, обаче не е правилен. Не бива да има принуда, заяви д-р Маджаров.

Обсъдени бяха конкретни предложения за промени в Наредбата за специализациите

които следващата седмица ще бъдат представени на среща в МЗ.

Коментари