Публикация

Манипулациите за избор на ректор на Медицинския университет в Пловдив са в ход

Манипулациите за избор на ректор на Медицинския университет в Пловдив са в ход

Пълния списък на представителите на Общото събрание (име, фамилия и квота, от която е определен/излъчен съответния представител на академичния състав, редовни докторанти, студенти и административен персонал) за избор на ректор на 13 септември 2019 г. поиска проф. д-р Илия Баташки от ректора на Медицинския университет в Пловдив проф. д-р Стефан Костянев. 
Запитването бе направено с писмо по Закона за достъп до обществена информация. Тъй като съм единственият кандидат за ректор на университета, смятам, че аз и всички останали, които се включат в надпреварата, могат да разполагат с тази публична информация, заяви проф. Баташки. Според него по този начин се гарантира прозрачното протичане на избора по строго определени правила, без да се допускат манипулации и натиск. Затова за всички е изключително важно как е формиран съставът на Общото събрание.
Отговорът на ректора бе получен с отказ за предоставяне имената на членовете. В писмото си проф. Костянев препраща към проф. д-р Мая Кръстева, председател на ОС на МУ – Пловдив за получаване на исканата информация.
Според проф. Баташки тези добре премислени ходове на настоящото управление показват недвусмислено, че манипулацията и агитацията са в ход, независимо от официално обявения отпуск. А че умее да манипулира мнението на хората - за два мандата екипът на проф. Костянев е успял да ни демонстрира не веднъж. 
Не мога да подмина споделените с мен наблюдения, че върху студентите от Студентски съвет също е оказван натиск за вкарване на точно определени и удобни докторанти и студенти, добави единственият официален кандидат за ректор.
Явно проф. Костянев е забравил и още нещо - че пълномощията на председателя на Общото събрание са прекратени на 13 юли 2019 г., когато реално приключи и неговият управленски мандат. Неговите очаквания са проф. Кръстева да организира събранието за избор на нов ректор в нарушение на закона, макар това да е негово задължение, след като самоволно и без причина удължи мандата си и се надява да си осигури трети „скрит“ мандат. 
До момента на официалната интернет страница на МУ-Пловдив липсва всякаква информация за списъчния състав на Общото събрание.

Колеги, 
този път не се оставяйте на манипулациите, а на убеждението си, което вътрешно всеки от вас е оценил и превърнал в собствен мотив за кого да гласува. Не забравяйте - гласуването е АНОНИМНО. Наясно съм, че не се страхувате, че проф. Баташки ще стане ректор, но явно се боите, че тези които сега управляват, може да останат на ръководните постове.

Коментари