Публикация

Виена ни отказа трансплантации, водим преговори с други центрове в Европа

Виена ни отказа трансплантации, водим преговори с други центрове в Европа

Българите, които чакат за белодробна трансплантация, няма да могат да я получат във Виенската болница, с която страната ни имаше договор. Малко след добрата новина, че е извършена успешна трансплантация на бял дроб на българката Илияна Христова, стана ясно, че

Виена вече няма да приема чужденци

Това е суверенно решение на Австрия, в случая Виенската болница. Споразумението с България не е прекратено, важното е, че в тази част по обучението на съвместни екипи то е в сила и ще се изпълнява. Има график за обучение от началото на 2020 г., сформирани са екипите, които ще се обучават, програмата е ясна - 3-месечни модули, различни видове специалисти, които обслужват процеса на трансплантация

- поясни пред БНТ  Росен Иванов, изпълнителен директор на агенция „Медицински надзор“, към която от тази година преминаха трансплантациите.

18 българи чакат за белодробна трансплантация

Росен Иванов подчерта, че към момента Министерството на здравеопазването предприема решителни мерки да се сключи

ново споразумение с друг трансплантационен център в Европа

Водят се изключително интензивни разговори в тази насока.

В тях участва и здравният министър Кирил Ананиев, и зам.-здравният министър Жени Начева – хората, които успяха да сключат споразумението с Виенската болница в началото на годината. Уверен съм, че ще успеят и този път

- изтъкна директорът на агенция „Медицински надзор“.


Той посочи, че

за последните две седмици у нас е имало три донорски ситуации

От вчерашната, която е възникнала в Бургас, всички органи вероятно ще бъдат изпратени за Европа, тъй като у нас няма подходящи реципиенти за тях.


„Все повече органи можем да предлагаме на „Евротрансплант“, което увеличава и нашите аргументи във воденето на преговори за сключването на договор с друг трансплантационен център“, коментира Росен Иванов.

 

Той подчерта, че от създаването си през април 

aгенция „Медицински надзор“ работи за подобряване на донорството у нас

Подготвя се и голяма програма за обучение, през миналия уикенд (от 2 до 4 август) е проведен семинар във Велико Търново с координатори по донорство.


В пряко включване в ефира на предаването участие взе и Наталия Маева, успешно трансплантирана пациентка, член на УС на Националната пациентска организация.

 

По думите й

пациентите са изключително притеснени от така създалата се ситуация

„И миналата година се водеха преговори, пак се търсеха варианти с клиника. Илияна е добър пример, но за жалост, другите пациенти няма да имат шанс“, отбеляза Наталия Маева.


В отговор Росен Иванов заяви, че

ситуацията не е по вина на нашата страна

и в момента се прави всичко възможно за споразумение с друга клиника за трансплантации в Европа.

Коментари