Публикация

Плажът - естественото фитнес студио

Водата измива отрови, пясъкът прави пилинг, водораслите подмладяват...


На брега можем да оформим стройни бедра и перфектен корем. Плажният волейбол, без да усетите, премахва стотици калории, а с джогинг по пясъка ще изразходвате повече енергия, отколкото в парка или на пътечката.

Плуването е сред най-красивите и полезни спортове, но ако не владеете движенията, може просто да правите упражнения. Спортовете във вода са най-различни.
Тренировката в морето обединява фитнес, джогинг и плуване. Според специалистите за едно и също време ще изгорите два пъти повече калории в сравнение с аеробика в зала.
 
Водата масажира цялото тяло и премахва болките, облекчава умората и тежестта. Упражненията задвижват всички мускулни групи без прегряване, изпотяване и претоварване на ставите. Движенията с краката и ръцете във водата не изморяват, тъй като тялото олеква като перце. Упражненията стават още по-забавни, ако вземете надуваемата топка или възглавница.

Движенията, които ви мъчат в залата, са много по-приятни сред вълните. Водната гимнастика успокоява нервите, а заради по-голямото налягане се диша по-дълбоко.
Повечето упражнения, които правите в залата, могат да се правят и във водата. За хубаво тяло клякайте във водата. Изправете се с крака на ширината на раменете. Свийте леко коленете, все едно сядате на стол, и после се изправете.

За мускулите на гърдите изпънете ръцете си назад и преодолявайте съпротивлението на водата, после отново ги върнете на нивото на гърдите.
За стимулиране обмяната на веществата се хванете за някаква опора и повдигайте краката си колкото се може по-високо в продължение на три минути.
За да изваете бедрата, се хванете за някаква опора и застанете на един крак. Другия изпънете встрани, като се стараете да го повдигате почти до нивото на бедрото или ханша.

Ако правите такава гимнастика в басейн, отидете на дълбочина до гърдите и започнете да ходите, а после и да тичате. Първо на място, а после и на разстояние. Карането на колело под вода се нарича аква спининг и е подходящо за затлъстели хора и след контузии.

Застанете в дълбоката част на басейна. Вдигнете ръце настрани, подпирайте се с пръсти на дъното на басейна и вдигнете единия крак, все едно че ритате, след това сгънете крака в коляното и го доближете към гърдите. Пак в дълбокото разтворете крака на 45 градуса, съберете двете ръце, все едно ще пляскате, и сключете пръсти. След това обиколете с ръце тялото си – от едната до другата страна, все едно че удряте нещо пред вас.
Ако ви е приятно да прескачате вълните – правете го, както правите подскоци във фитнес залата, само че ще са с по-голямо натоварване.

Тичайте във водата, така както на пътечката.
Спомнете си упражненията от часовете по физическо възпитание и ги правете бързичко между 10 и 20 пъти. Водата оказва съпротива на движенията ви и затова вие ще трябва да прилагате повече сила при изпълнението им.

Не излизайте от водата, преди да е изминал поне половин час.
За разпускане на мускулатурата легнете във водата по гръб и правете движения, сякаш се стараете да не потънете.

Водната гимнастика може да се прави от всеки без значение на години, тегло или ръст. Упражненията са подходящи при заболявания на опорно-двигателния апарат, специалистите препоръчват аква аеробика за бъдещи майки.

Плувайте, скачайте, тичайте, клякайте и се забавлявайте. Трябват ви около 40 минути упражнения във водата, за да стегнете тялото и отпуснете душата.

Коментари