Публикация

Открихме Библиотеката за пациенти

Открихме Библиотеката за пациенти

Библиотека за пациенти, изградена благотворително с цел предоставянето на още по-добри условия в лечебното заведение бе открита от д-р Росица Кръстева, началник на Онкологичния център в МБАЛ „Уни Хоспитал”. Това стана на 8 август, когато лечебното звено чества своя трети рожден ден. 

"Грижата за пациента през 21 век е комплексна и изисква посрещане както на медицинските, така и на психологическите и социалните нужди на пациентите. Още от самото си създаване Онкологичният център следва тази политика и поставянето на началото на Болничната библиотека е поредната инициатива в името на цялостното и най-съвременно предоставяне на здравни грижи", заяви д-р Кръстева. 

Тя припомни, че още тогава имало "библиотека" - едно шкафче с около 20 книги, чийто брой от време на време се свивал до 10. Така или иначе новата Библиотека продължава традицията и доразвива идеята. Реализира се със съдействие и на ръководството, което предоставило помещението. 

Сбирката вече разполага с над 1000 тома

Библиотеката е резултат от съвместните усилия на д-р Росица Кръстева, Командерия "Княз Борис Първи" към Велик Приорат - България на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим и ИК Гея-Либрис. В отговор на специфичните психосоциални нужди на пациентите, особено на онези, на които е необходим по-продължителен болничен престой, библиотеката предлага разнообразие от заглавия, като по този начин се дава достъп до висококачествена литература за широк кръг от читатели. 

 

В момента тя разполага с над 1000 тома, очакваме много скоро техният брой да се увеличи, каза д-р Кръстева. Библиотеката ще бъде ползвана от всички болни в МБАЛ "Уни Хоспитал". "Тя ще бъде отворена винаги, всеки може да я посещава, да чете на място или да си вземе книга за четене и ако по времето на престоя в болницата не успепе да я прочете, ще може да я вземе вкъщи. Надяваме се, че след това ще я върне обратно", посочи известната у нас специалистка по онкология

 

Откриване на Библиотеката, което съвпадна и с третата годишнина на онкоцентъра, се превърна в светско събитие, в него взеха участие изгряващите звезди по спортни танци Антон Анев и Виктория Георгиева. 

Обещания за нови дарения

Подарък от исторически издания, свързани с родния край и приветствие, отправи д-р Красимира Чачова-Ранчева, управител на МБАЛ „Уни Хоспитал“. Обещание да продължат да попълват Библиотеката дадоха Галя Кръстева, изпълнителен директор на ИК "Гея-Либрис", както и известната астроложка Светлана Тилкова – Алена и проф. Юлия Николова от Командерия "Княз Борис Първи" към Велик Приорат - България на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим. Книги и цветя подариха и пациенти на д-р Кръстева, които през сълзи изказаха огромната си благодарност към нея и екипа ѝ. 

 

Създаването на Болнична библиотека на територията на Онкологичния център приобщи „Уни Хоспитал” към групата на високо развитите и социално отговорни болнични заведения, чийто брой все още не е достатъчно голям, дори в световен мащаб, отбелязаха медиците.

 

По текста работи Ирена Чернишева

Коментари